Схвалено Центральна Україна #01 | Закон України "Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп'яніння"

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Анна Соколовська

ГС Держ | Центральна Україна
Куратор лідерів
Реєстрування
2 Бер 2024
Дописи
1,213
Реакції
1,086
Бали
253
ne-rasslablyatsya-policiya-utverzhdaet-chto-ispolzuet-alkotestery__236414-1680x0.jpg

Закон України
"Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп'яніння"

Розділ 1: Загальні положення
Стаття 1. Цей закон визначає процедуру проведення огляду водіїв транспортних засобів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів та оформлення результатів такого огляду.
Стаття 2. Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України (далі – поліцейський) є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з ознаками такого стану.
Стаття 3. Види сп'яніння:
1) Алкогольне сп'яніння.
2) Наркотичне сп'яніння.
3) Інше сп'яніння.
4) Вплив лікарських препаратів.
Стаття 4. Підстави проведення огляду на стан сп'яніння:
1) Якщо водій транспортного засобу причетний до ДТП або транспортний засіб має ознаки ДТП.
2) Якщо водій створює аварійну ситуацію, керуючи авто з масовим порушенням вимог ПДР.
3) Якщо водій втікає від працівників правоохоронних органів.
4) Якщо поведінка водія не відповідає обстановці.
5) Якщо водій має явні ознаки сп'яніння (порушення координації рухів)
Примітка: Анімація сп'яніння у персонажа.
Стаття 5. Огляд на стан сп’яніння проводиться:
1) Поліцейськими на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів (алкотестеру).
2) Працівником медичної установи МОЗ на місці зупинки або в будівлі лікарні з використанням спеціальних технічних засобів або здачі аналізів.
Стаття 6. У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного на місці зупинки, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я.
Стаття 7. У разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди, унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп’яніння учасників цієї пригоди є обов’язковим у закладі охорони здоров’я.
Стаття 8. У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або відмови від проходження огляду на стан сп'яніння у найближчому закладі охорони здоров’я, такі дії будуть прирівнюватись до стану сп'яніння та водій повинен нести відповідальність згідно чинного законодавства.

Розділ 2: Проведення огляду на стан алкогольного сп’яніння поліцейським і оформлення його результатів
Стаття 9. За наявності підстав, передбачених пунктом 4 розділу 1 цього закону, поліцейський проводить огляд на стан сп’яніння за допомогою спеціальних технічних засобів.
Стаття 10. Огляд на стан сп’яніння водія транспортного засобу здійснюється поліцейськими, які мають спеціальні звання не нижче 4 рангу (старший сержант поліції).
Стаття 11. Поліцейськими використовуються спеціальні технічні засоби:
1) Алкотестер
2) Наркотестер
Стаття 12. Огляд на стан сп’яніння проводиться з дотриманням інструкції передбаченої розділом 4 цього закону з обов'язковим проведенням відеофіксації на нагрудну камеру від початку до кінця події.
Стаття 13. Перед проведенням огляду на стан сп’яніння поліцейський інформує громадянина про проведення медичного огляду на стан сп'яніння, повідомивши останньому причину проведення огляду та на вимогу громадянина надає сертифікат на спеціальний технічний засіб.
Стаття 14. Залучення свідків (понятних)
1) Огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності понятих.
Примітка: Дозволяється залучати 1 понятного, однак рекомендовано залучати 2 понятих.
2) Не можуть бути залучені поняті, які є поліцейськими або особи, щодо неупередженості яких є сумніви.

Розділ 3: Проведення огляду на стан сп’яніння в закладах охорони здоров’я і оформлення його результатів
Стаття 15. Перелік закладів охорони здоров’я, яким надається право проведення огляду на стан сп’яніння водіїв:
1) Київська міська лікарня
2) Дніпровська міська лікарня
3) Харківська міська лікарня
Стаття 16. Огляд може також проводитися в спеціально обладнаних автомобілях на місці зупинки водія, що належать закладам охорони здоров’я.
Стаття 17. Огляд у закладах охорони здоров’я щодо виявлення стану сп’яніння проводиться медичним працівником закладу охорони здоров’я не нижче 4 рангу.
Примітка: У разі відсутності медичного працівника дозволяється проводити огляд на стан сп'яніння самостійно в медичному закладі.
Стаття 18. Огляд у закладах охорони здоров’я щодо виявлення стану сп’яніння проводиться медичним працівником закладу охорони здоров’я за допомогою наступних методів:
1) Алкотестер
2) Наркотестер
3) Здача аналізів
Стаття 19. Метою цього огляду є встановлення наявності чи відсутності стану сп’яніння в обстежуваної особи.

Розділ 4: Інструкція щодо проведення огляду на стан сп'яніння
Стаття 20. Інструкція щодо проведення огляду на стан сп'яніння
1) Встановити наявність підстав для проведення огляду (стаття 4 розділу 1 цього закону).
2) Запропонувати водію пройти медичний огляд на стан (алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння) на місці та якщо водій погодився:
2.1. Дістати зі службового автомобілю аналізатор (алкотестер/наркотестер).
Команди для використання: /me /do
2.2. Надати водію аналізатор для освідування та повідомити, що потрібно видихати в аналізатор.
Команди для використання: /me /do
2.3.1. Після проходження освідування на стан сп'яніння визначається результат алкогольного сп'яніння.
Команди для використання: /try Виявлено алкоголь (використовується виключно 1 раз та суворо за зразком)
2.3.2. Якщо водій відмовляється видихати в аналізатор, не відігрує RP по даній процедурі - це рахується, як відмова відмова від проходження медичного огляду на стан сп'яніння на місці. В такому разі переходимо до пункту 3 статті 20 розділу 4 даного закону.
2.4.1. Якщо проба позитивна (/try Вдало) то продовжуються процесуальні дії згідно КУпАП (вилучення посвідчення, штраф і т.д...)
2.4.2. Якщо проба негативна (/try Невдало) то на цьому процедура освідування закінчується.
2.5. Якщо водій не повідомив, що бажає пройти додаткове обстеження в медичній установі то на цьому процедура закінчується та складаються матеріали.
3) Запропонувати водію пройти медичний огляд на стан (алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння) в медичному закладі та якщо водій погодився:
3.1. Доставити водія до медичного закладу та провести освідування за допомогою медичного працівника (у разі відсутності працівника проводиться самостійно без його участі по алгоритму пункту 2 статті 20 розділу 4 даного закону).
4) Якщо водій відмовляється від проходження медичного огляду на стан сп'яніння, як на місці так і в лікарні, то - це прирівнюється до порушення та продовжуються процесуальні дії згідно КУпАП (вилучення посвідчення, штраф і т.д...)
5) Матеріали по справі направляються до суду для його подального розгляду.

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі