В очікуванні Bad Cop/Gov | Валентин Атаманович

Валентин Атаманович

Роботяга | 03 Східна Україна
Реєстрування
23 Тра 2025
Дописи
75
Реакції
31
Бали
117
Особиста інформація:
Ім'я та Прізвище: Валентин Атаманович
Дата народження: 01.01.1970
Вік: 56 років
Стать: Чоловіча
Місце народження: Київ
Місце проживання: Харків
Національність: Українець
Країна проживання: Україна
Зріст: 186 см
Брат: Михайло Атаманович
Колишня дружина: Анастасія Атаманович
Діти: Сини:
Святік Атаманович, Матвій Атаманович
I. Дитинство
Валентин Атаманович народився 1 січня 1970 року в Києві. Того ж дня, за кілька хвилин після нього, на світ з'явився його брат-близнюк Михайло. Їхня поява в перший день нового року ніби символізувала початок чогось нового — але для самої родини це був радше черговий етап у звичному, жорстко розписаному житті. Батько Валентина був колишнім військовим, людиною, яка звикла до наказів, статутів і дисципліни. Він не вмів виховувати дітей ласкою, бо сам виріс без неї. Мати була тихою жінкою, яка рідко перечила чоловікові, намагаючись зберегти в домі хоч якусь подобу спокою.

У родині панував культ сили та витривалості. Батько не бив синів за дрібниці, але й не прощав слабкості. Якщо Валентин плакав, почувши грубе слово, батько казав лише одне:

— Ще раз побачу сльози — будеш плакати по-справжньому.

Валентин запам'ятав це на все життя. Він навчився тримати обличчя навіть тоді, коли всередині все горіло.

Але поруч завжди був Михайло. Вони були схожі зовні, але різні за характером. Валентин — холодний, розважливий, схильний до аналізу. Михайло — теплий, довірливий, усміхнений. Батько часто порівнював їх і завжди ставив Валентина за приклад. Це дратувало Михайла, але Валентин не тішився. Він бачив, як братові боляче, і вирішив, що захищатиме його.

Одного вечора батько вирішив перевірити, хто з синів сильніший — змусив їх віджиматися на підлозі у вітальні, поки один не впаде. Валентин віджимався спокійно, рівно. Михайло вже на двадцятому разі почав тремтіти. Валентин подивився на брата, а потім навмисно опустився на підлогу.

— Все, я не можу, — сказав він.

Батько насупився, але нічого не сказав. Михайло виграв того вечора. Валентин — довіру брата на все життя.

Це був перший випадок, коли Валентин збрехав заради когось іншого. І це йому сподобалося.

II. Шкільні роки
До школи брати пішли разом — в один клас. Валентин був підготовленим — читав, писав, рахував краще за однолітків. Але справжньою його силою було інше. Він умів слухати. Поки інші діти галасували на перервах, Валентин стояв осторонь і спостерігав. Він помічав, хто з ким дружить, хто кого боїться, хто бреше, а хто каже правду. У п'ятому класі він уже знав, що вчителька математики не любить, коли їй заперечують, а вчитель фізкультури, навпаки, поважає тих, хто не боїться відповідати.

Михайло був товариським, мав багато друзів, але часто потрапляв у халепи через свою довірливість. Одного разу старшокласники відібрали в нього гроші на обід. Михайло прийшов додому заплаканий.

Валентин не побіг бити кривдників. Він дочекався наступного дня, знайшов того, хто це зробив, і спокійно запитав:

— Ти знаєш, що твій батько працює на заводі, де директор — мій дядько?

Це було неправдою. Але старшокласник цього не знав. Гроші повернулися того ж дня.

З того часу Михайло перестав боятися. Він знав, що за ним стоїть брат, який завжди щось придумає.

Валентин не був відмінником. Він не бачив сенсу в оцінках. Але він добре розумів одну річ: у цьому світі перемагає не той, хто знає більше, а той, хто вміє переконати інших. І він вправлявся в цьому щодня.

У старших класах брати стали нерозлучними. Вони разом готувалися до іспитів, разом ходили на тренування, разом мріяли про майбутнє. Валентин завжди знав, куди вступить. Михайло вагався, але коли Валентин сказав, що йде до військового училища, Михайло не роздумував ні секунди.

— Я з тобою, — сказав він.

III. Студентські роки та початок військової кар'єри
Після закінчення школи брати разом вступили до Харківського вищого військового командного училища. Це було рішення батька, але Валентин не заперечував. Військова структура була йому зрозумілою: є статут, є ієрархія, є чіткі правила. А якщо є правила — значить, їх можна вивчити і використовувати.

У училищі брати трималися разом. Валентин швидко став одним із найкращих курсантів — не тому, що був найсильнішим фізично, а тому, що вмів думати на кілька кроків уперед. На тактичних заняттях він часто пропонував рішення, які викладачі не одразу розуміли, але згодом визнавали правильними.

Михайло був іншим. Він добре ладнав з людьми, умів підбадьорити, знайти спільну мову. Валентин бачив це і розумів: брат — його сильна сторона, але водночас і слабкість. Михайло надто довіряв людям.

Одного разу на курсі з'явився новий викладач, який відверто недолюблював братів. Він постійно чіплявся до Михайла, виставляв його дурнем перед групою. Валентин спочатку мовчав. А потім знайшов компромат на цього викладача — старі документи, які той намагався приховати. Валентин не став нічого розповідати. Він просто поклав копію документів у конверт і залишив на столі викладача. Наступного дня той більше не чіпав Михайла.

Михайло запитав:

— Ти щось зробив?

— Ні, — відповів Валентин. — Він сам зрозумів.

Це була друга велика брехня в його житті. І вона теж спрацювала.

Після випуску брати отримали звання молодших лейтенантів і були направлені до однієї частини. Валентин швидко зрозумів, що кар'єра в армії — це не лише накази та навчання. Це гра. І він почав грати.

Він не вислужувався перед начальством, не підлизувався. Він діяв інакше: робив свою роботу бездоганно, а потім робив так, щоб про це дізналися потрібні люди. Він писав рапорти так, щоб його внесок було видно. Він брав на себе відповідальність за складні завдання, але робив це так, щоб у разі провалу постраждати якомога менше.

Михайло не вмів так. Він просто робив свою справу. І тому залишався на місці.

Валентин бачив це і вирішив допомогти. Він почав брати брата у свої проєкти, доручати йому завдання, які потім подавав як спільні. Він використовував кожен свій успіх, щоб витягнути Михайла на наступний щабель.

Коли Валентина підвищили до майора, Михайло ще не мав штабної посади — він залишався на попередньому щаблі, виконуючи звичайні офіцерські обов'язки. Валентин не тиснув на нього. Він просто чекав і готував ґрунт.

Коли Валентин став підполковником, він домігся, щоб і Михайло отримав це звання. Він використав усі свої зв'язки, усі напрацьовані контакти, щоб брат піднявся разом із ним. Михайло спочатку опирався:

— Я не хочу, щоб ти тягнув мене за собою.

— Я не тягну. Я просто не даю тобі застрягти.

— Це одне й те саме.

— Ні. Це різниця між братом і начальником.

Михайло здався. Він завжди здавався, коли Валентин говорив таким тоном.

IV. Доросле життя
Валентин став полковником у віці 45 років. Це було не просто досягнення — це була вершина, до якої він ішов усе життя. Михайло залишився підполковником. І хоча Валентин ніколи не дорікав братові цим, він відчував це як особисту незавершеність. Він хотів, щоб вони стояли на одному щаблі. Але система не дозволяла цього, а Валентин не міг змусити її працювати інакше.

У 35 років Валентин одружився з Анастасією. Вона була молодшою за нього на десять років, працювала в цивільній установі, мала легкий характер і вміла сміятися. Валентин закохався в неї не через красу, а через те, що вона не боялася його. Вона могла сказати йому в обличчя те, що інші боялися навіть подумати.

— Ти взагалі вмієш розслаблятися? — запитала вона якось.

— Ні.

— Тоді я навчу.

Вона народила йому двох синів — Святіка та Матвія. Валентин любив їх тією ж суворою любов'ю, яку звик проявляти до Михайла. Але він не був холодним батьком. Він хотів, щоб сини виросли сильними, розумними, щоб вони мали кар'єрний ріст, щоб вони досягли того, чого не досяг він сам. Він проводив з ними час, навчав їх стратегії, розповідав про службу, допомагав з уроками. Він не бавився з ними в іграшки, не розповідав казок. Але він був поруч. Він підтримував їх у всьому.

Анастасія спочатку терпіла. Потім почала сперечатися. А потім — здалася.

— Ти не чоловік, — сказала вона одного вечора. — Ти військова частина.

— Це погано?

— Для мене — так.

Вона подала на розлучення, коли Святіку було десять, а Матвію — сім. Суд залишив дітей з Валентином, бо Анастасія не мала ні житла, ні стабільного доходу. Вона не боролася. Просто пішла.

Валентин залишився сам із двома синами. І тоді на допомогу прийшов Михайло.

— Я переїду до вас, — сказав він.

— Не треба.

— Це не питання.

Михайло оселився в будинку Валентина. Він водив хлопців до школи, допомагав з уроками, готував їм їжу, коли Валентин затримувався на службі. Він став для Святіка та Матвія тим, ким Валентин ніколи не міг бути — теплим, терплячим, люблячим.

Але Валентин не був поганим батьком. Він хотів, щоб сини мали все. Він хотів, щоб вони вступили до престижних вишів, щоб вони зробили кар'єру, щоб вони ніколи не знали, що таке бідність чи безсилля. Він використовував свої зв'язки, щоб влаштувати їх у найкращі школи, щоб знайти їм репетиторів, щоб підготувати їх до дорослого життя. Він був суворим, але справедливим. Він карав за помилки, але завжди пояснював, чому. Він не обіймав їх, але завжди був поруч, коли вони потребували захисту.

Одного вечора Святік запитав:

— Тату, а чому ти ніколи не посміхаєшся?

Валентин подивився на сина.

— Я посміхаюся.

— Ні. Ти просто робиш вигляд.

Валентин нічого не відповів. Він не знав, що сказати.

V. Формування Bad Cop
Це сталося задовго до того, як Валентин отримав полковника. Йому було 28. Він тоді служив у військовій частині під Харковом, але вже тоді почав цікавитися тим, як працює система зсередини. Його батько, який на той час уже вийшов на пенсію, часто брав його з собою у справах — неофіційних, але важливих.

Одного разу вони їхали з батьком до Києва. У машині був конверт — щільний, запечатаний, з якимись паперами. Валентин не питав, що там. Він звик не питати.

Їх зупинив патруль. Молодий лейтенант, який щойно закінчив академію, підійшов до вікна й попросив документи. Батько простягнув права та техпаспорт. Лейтенант довго вивчав їх, потім подивився на батька.

— Ви знаєте, чому вас зупинили?

— Ні.

— Перевищення швидкості.

Батько кивнув.

— Скільки?

— Що «скільки»?

— Скільки я маю заплатити, щоб ми поїхали?

Лейтенант почервонів.

— Ви що, пропонуєте мені хабар?

— Я пропоную вирішити питання.

Лейтенант викликав підкріплення. Приїхав старший офіцер — майор, який, судячи з його виразу обличчя, знав батька. Вони відійшли вбік. Валентин бачив, як батько простягнув майору той самий конверт. Майор відкрив його, подивився всередину, кивнув, повернувся до лейтенанта й щось сказав.

Лейтенант подивився на батька злісно, але більше нічого не сказав. Їх відпустили.

У машині Валентин довго мовчав. Потім запитав:

— Що було в конверті?

— Папери.

— Які?

Батько подивився на нього.

— Ти хочеш знати?

— Так.

— Гроші. І список. Людей, які можуть бути корисними.

— І це все?

— Ні. Там ще було прізвище того лейтенанта. З позначкою.

— Якою?

Батько не відповів. Він просто дивився на дорогу.

Валентин зрозумів усе. Він зрозумів, що система, в якій він жив, не працює за правилами. Вона працює за домовленостями. І якщо ти хочеш чогось досягти, ти маєш бути частиною цих домовленостей.

Через тиждень він дізнався, що того лейтенанта перевели в інший регіон. Через місяць — що він звільнився за власним бажанням.

Валентин не відчув провини. Він відчув щось інше — розуміння. Він зрозумів, що сила — це не зброя і не звання. Сила — це можливість вирішувати, хто отримає шанс, а хто — ні.

З того дня він почав будувати власну систему. Він не став злочинцем у класичному розумінні. Він став людиною, яка знає, де знаходиться межа, і використовує це знання.

VI. Валентин зараз
Сьогодні Валентин Атаманович — полковник, який має репутацію бездоганного офіцера. Він не підвищує голос, не погрожує, не б'є кулаком по столу. Він просто дивиться — і люди розуміють, що краще не сперечатися.

Він не вважає себе поганою людиною. Він вважає себе реалістом. Він знає, що світ не ділиться на чорне й біле. Є сірі зони, і саме там вирішується все.

Його найбільший страх — втратити контроль. Він боїться, що одного дня його система дасть збій, і він залишиться ні з чим. Він боїться втратити Михайла — єдину людину, якій довіряє повністю. Він боїться, що сини виростуть і зрозуміють, ким насправді є їхній батько.

Але він не зупиняється. Він не вміє зупинятися.

Одного вечора Михайло запитав:

— Ти ніколи не думав, що ми могли б жити інакше?

— Як?

— Просто. Без усього цього.

Валентин подивився на брата.

— Ні.

— Чому?

— Бо тоді нас би вже не було.

Михайло нічого не відповів. Він знав, що брат правий.

Валентин не прокинувся одного дня поганою людиною. Він просто занадто багато разів вирішив, що цього разу можна зробити виняток. І кожен виняток наближав його до того, ким він став.

Він не шкодує. Він просто знає.

VI. Чому Валентин обрав шлях Bad Cop

Це рішення не було одним моментом. Не було однієї ночі, коли Валентин прокинувся й сказав собі: «Я стану поганим копом». Це був довгий, поступовий процес, який складався з десятків дрібних виборів. Але якщо шукати точку, після якої шляху назад уже не було, то нею стала та сама поїздка з батьком до Києва.

Той конверт. Той майор. Той лейтенант, який зник зі служби за місяць. Валентин тоді ще був молодим офіцером, який вірив, що систему можна змінити зсередини. Він думав: «Я буду чесним. Я буду робити все за правилами. І тоді все зміниться». Але побачивши, як батько одним конвертом вирішив питання, яке мало коштувати їм штрафу й кількох годин у відділку, він зрозумів просту істину: система не хоче змінюватися. Вона хоче, щоб ти грав за її правилами.

Після того випадку Валентин почав спостерігати. Не за злочинцями — за своїми. Він бачив, як одні офіцери отримували підвищення не за заслуги, а за знайомства. Як справи закривалися не тому, що винні були покарані, а тому, що хтось комусь зателефонував. Як люди, які порушували статути, залишалися безкарними, а ті, хто просто помилявся, — летіли з посад. Він бачив, що чесність у цій системі не просто не винагороджується — вона карається. Чесний офіцер стає незручним. Він заважає. Його прибирають.

Валентин не хотів бути прибраним.

Але справа була не лише в ньому. У нього був Михайло. Брат, який довіряв йому безмежно. Брат, який не вмів грати в ці ігри. Брат, який міг зламатися, якби система його розчавила. Валентин розумів: якщо він залишиться чесним, він не зможе захистити Михайла. А якщо не зможе захистити — навіщо тоді взагалі ця служба?

Тоді він уперше подумав: «Якщо я не можу змінити систему, я можу стати нею. Я можу стати тим, хто вирішує. І тоді я зможу захистити тих, кого люблю».

Це був холодний, розрахований вибір. Валентин зрозумів, що у світі, де всі грають у гру, є лише два варіанти: бути пішаком або бути гравцем. Він обрав друге.

Але навіть тоді він не перетнув межу остаточно. Він ще довго тримався за ілюзію, що робить це «для справи». Що його компроміси — тимчасові. Що одного дня він зможе все виправити. Але кожен новий компроміс робив наступний легшим. Кожен новий «виняток» ставав нормою. І згодом Валентин перестав помічати, де закінчується межа і починається прірва.

Він став тим, кого колись ненавидів. Але він не ненавидів себе. Бо розумів: якби він залишився чесним, він би втратив усе. Брата. Службу. Себе. А так — він мав владу. Він мав контроль. Він мав можливість захищати тих, хто йому дорогий.

І саме це — усвідомлення, що він обрав цей шлях не через слабкість, а через силу — стало останньою цеглиною в фундаменті його нової особистості. Він більше не озирався. Він не шкодував. Він просто йшов уперед.

Бо у світі, де правила пишуть для того, щоб їх обходити, єдиний спосіб вижити — стати тим, хто пише правила.

Валентин обрав шлях Bad Cop не тому, що хотів бути поганим. А тому, що зрозумів: у цій системі бути хорошим — означає бути мертвим.

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі