Важливо ОГП | Позовні заяви до Прокуратури

Ерік Мосісса ♡

✦ MOSISSA Eкс - Генеральний прокурор та MD 04✦
Реєстрування
21 Січ 2024
Дописи
305
Реакції
474
Бали
478
1786910715718.png

СХІДНА УКРАЇНА, КИЇВ
ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА
13.08.2026

ПОСТАНОВА

Відповідно до заяви №17 від громадянина Влада Буса, Генеральний прокурор постановив:

1. У наданому відеозаписі відсутнє повне представлення працівника Служби безпеки України. У зв’язку з цим, шановний Влад Бус, прошу надати повний відеоматеріал, який стосується зазначеного інциденту, на електронну пошту Генерального прокурора для подальшого розгляду та надання належної оцінки обставинам справи.
Електронна пошта: [email protected]

Генеральний прокурор
Ерік Мосісса
Підпис:
OnlineSignatures.net-425-Erik Mosissa .jpg

Матвій Сологуб.

Старий Нік : Маркіян Сологуб
Реєстрування
12 Лип 2024
Дописи
234
Реакції
280
Бали
423
1780063422799.png

Заява №18

Я, Сологуб Матвій , проживаю в місті Дніпрі та є громадянином Східної України.
Цією скаргою повідомляю про порушення моїх прав, яке, на мою думку, вимагає втручання органів прокуратури. Зокрема, бездіяльність службових осіб, неправомірні рішення, порушення законодавства .

Для заявок (1).png

Опис:

01 вересня 2026 року мене було затримано працівниками Служби безпеки України у зв'язку з нібито вчиненням мною правопорушення, передбаченого статтею 24 ККУ, а саме нападу на працівника , хоча за 2-3 удари інкримінується стаття 23 / 46 КК України , що може свідчити про службову недбалість працівника.

Вважаю за необхідне викласти фактичні обставини події та зазначити обставини, які, на мою думку, можуть свідчити про порушення встановленого законодавством порядку затримання, застосування заходів примусу, представлення службових осіб та поводження з моїми особистими документами.

Для заявок (1).png

1. Порушення — Стаття 32 КПК України — Заходи примусу, пункт 1, пункт 3

Під час мого пересування пішки від працівників ТЦК до гаражів до місця події під'їхав автомобіль чорного кольору, в якому перебували особи, які, як згодом стало відомо, були працівниками СБУ.

Зазначені особи за допомогою гучномовця висунули вимогу щодо зупинки транспортного засобу.

При цьому на момент висунення такої вимоги я не перебував у транспортному засобі та не керував ним, а перебував пішки. У зв'язку з цим я сприйняв зазначену вимогу як таку, що адресована іншому об'єкту, а не безпосередньо мені, унаслідок чого її не виконав.

Після мого затримання працівники СБУ зазначили, що під час затримання я нібито чинив фізичний опір та наносив їм удари. Водночас прошу надати належну правову оцінку фактичним обставинам події, зокрема послідовності застосування фізичної сили та спеціальних засобів.

Зокрема, під час затримання щодо мене було застосовано електрошоковий пристрій (тайзер). На мою думку, перед його застосуванням мені не було належним чином надано усної вимоги, попередження про можливе застосування спеціального засобу та можливості добровільно виконати відповідну законну вимогу.

У зв'язку з цим вважаю необхідним перевірити правомірність застосування до мене заходів примусу відповідно до статті 32 КПК України, пунктів 1 та 3.

Після затримання мене було доставлено до відповідного відділку, де мені було роз'яснено права відповідно до КПК України.

Для заявок (1).png

2. Порушення — непредставлення у межах норм, а лише на вимогу громадянина

Під час фактичного затримання службові особи не здійснили належного представлення та не повідомили мені своїх імен, та інших відомостей, необхідних для встановлення їхньої службової належності.

У відділку зазначені особи також не представилися добровільно.

Лише після моєї безпосередньої вимоги надати відповідну інформацію мені було продемонстровано службовий жетон та повідомлено ім'я і прізвище відповідної службової особи.

Вважаю, що обставини представлення працівників та повідомлення ними своїх службових даних підлягають окремій правовій перевірці на предмет дотримання встановленого порядку.

Для заявок (1).png

3. Порушення — Стаття 41 КК України, а саме порушення держ. таємниці (розкриття особистих даних включаючи ім'я та прізвище особи)

Після затримання та до моменту проведення відповідних процесуальних дій мною було поставлено питання щодо підстав розголошення та використання персональних даних службових осіб.

Вважаю, що обставини повідомлення та розкриття персональних даних, зокрема імені та прізвища службової особи, потребують окремої правової оцінки на предмет відповідності вимогам законодавства про державну таємницю та захист персональних даних.

Після прибуття/виклику адвоката, який на зв'язок не вийшов, було поставлено питання про ознайомлення з наявними відеодоказами.

Спочатку службові особи відмовлялися надати можливість перегляду відповідних відеоматеріалів, однак після повторної вимоги такі матеріали були надані для перегляду.

Під час перегляду відеозаписів, за моїми спостереженнями, було зафіксовано використання службовими особами нецензурної лексики, а також висловлювання, які можуть розцінюватися як погроза застосування насильства та створення загрози моєму життю і здоров'ю.

Зокрема, на відеозаписі, за моїми твердженнями, міститься висловлювання:

«Давай йому 1 попередження і дави його!»

Прошу перевірити зазначений відеозапис, встановити особу, яка висловила відповідну фразу, контекст її проголошення та надати цим діям належну правову оцінку.

Для заявок (1).png

4. Порушення — стаття 52 КК України — перевищення службових повноважень

Після перегляду відеодоказів службова особа, яка здійснювала моє затримання, без отримання моєї згоди дістала з моєї кишені паспорт, після чого здійснила з ним відповідні дії.

На моє запитання щодо правових підстав вилучення паспорта та причин здійснення таких дій чіткої відповіді надано не було.

Надалі службові особи здійснили фотографування мене та доставили мене до ІТТ.

При цьому мені не було належним чином пояснено правову підставу вилучення паспорта, мету його використання, а також правові підстави здійснення фотографування.

У зв'язку з цим прошу перевірити законність дій службових осіб та надати їм правову оцінку на предмет наявності ознак перевищення службових повноважень відповідно до статті 52 КК України.

Для заявок (1).png

5. Порушення — статті 51 ККУ та 52 ККУ — перевищення повноважень та Зловживання владою або службовим становищем

Сукупність наведених вище обставин, на мою думку, свідчить про необхідність проведення повної та об'єктивної перевірки дій службових осіб, які здійснювали моє затримання та подальше доставлення до ІТТ.

Особливої перевірки потребують:

• правомірність висунення мені вимоги щодо зупинки;
  • порядок надання усного попередження перед застосуванням спеціального засобу;
  • правомірність застосування тайзера;
  • порядок представлення службових осіб;
  • правові підстави вилучення мого паспорта;
  • правові підстави здійснення мого фотографування;
  • правомірність подальшого доставлення до ІТТ;
  • обставини висловлювання, зафіксованого на відеозаписі;
  • наявність або відсутність перевищення службових повноважень та зловживання владою або службовим становищем.

ПРОШУ:

1. Провести повну, всебічну та об'єктивну перевірку викладених у цій скарзі обставин.
  2. Перевірити законність та обґрунтованість мого затримання.
  3. Надати правову оцінку правомірності застосування до мене спеціального засобу — тайзера.
  4. Перевірити наявність та зміст попередження перед застосуванням спеціального засобу.
  5. Встановити всіх службових осіб, які брали участь у моєму затриманні та подальшому доставленні.
  6. Перевірити обставини представлення зазначених службових осіб.
  7. Перевірити законність вилучення мого паспорта та здійснення його фотографування.
  8. Забезпечити збереження та дослідження всіх наявних відеозаписів із місця події та з приміщення, де я перебував після затримання.
  9. Надати правову оцінку висловлюванням службових осіб, зафіксованим на відеозаписі.
  10. За результатами перевірки, у разі встановлення порушень, вжити передбачених законом заходів реагування та притягнути винних осіб до відповідальності у встановленому законом порядку.
Доказова Частина Заяви!
Video 001
Video 002

Дата: 01 вересня 2026 року
Підпис: М.С / Матвій Сологуб /

Вкладення

• Для заявок (1).png
    Для заявок (1).png
    1.2 Кб · Перегляди: 9
  • 1780063422799.png
    1780063422799.png
    109.8 Кб · Перегляди: 6

Євгеній Тищенко

Прокурор |03 |П.Полковник СБУ |07
Реєстрування
30 Жов 2025
Дописи
58
Реакції
38
Бали
134
1000016076.png

ПРОКУРАТУРА СХІДНОЇ УКРАЇНИ
ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА УКРАЇНИ
м. Київ, 01014 | Східна Україна

____________________________________________________________________________________​

02.09.2026 року № 02/09-ОГП
Матвію Сологубу
м. Київ

ПОСТАНОВА
про прийняття позовної заяви №18 до розгляду та проведення перевірки

Прокурор Офісу Генерального Прокурора Східної України Тищенко Євгеній, розглянувши позовну заяву №18 від громадянина Матвія Сологуба, який проживає в місті Київ, та аналізуючи надані матеріали справи та суть звернення, —

ВСТАНОВИВ:

02 вересня 2026 року до Офісу Генерального Прокурора Східної України надійшла позовна заява №18 від громадянина Матвія Сологуба щодо можливих неправомірних дій та порушень чинного законодавства.

З поданої заяви вбачається, що викладені обставини потребують ретельного процесуального вивчення, перевірки доказової бази та проведення відповідних слідчо-прокурорських дій задля встановлення об'єктивної істини у справі.

Позовна заява №18 складена відповідно до процесуального регламенту, підстав для повернення заяви без розгляду або відмови у відкритті провадження на даному етапі не виявлено.

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву №18 громадянина Матвія Сологуба прийняти до розгляду та розпочати прокурорську перевірку.

2. Витребувати необхідні матеріали, відомості та відеофіксацію у причетних осіб для надання правової оцінки подій.

3. Остаточне рішення за результатами розгляду заяви оголосити після завершення усіх необхідних перевірочних дій.

Прокурор Офісу Генерального Прокурора
Східної України

Є. Тищенко
1000016063.png

Євгеній Тищенко

Прокурор |03 |П.Полковник СБУ |07
Реєстрування
30 Жов 2025
Дописи
58
Реакції
38
Бали
134
1000016071.png

ПРОКУРАТУРА СХІДНОЇ УКРАЇНИ
ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА УКРАЇНИ
м. Київ, 01014 | Східна Україна

____________________________________________________________________________________​

Заявнику: Матвію Сологубу
м. Дніпро

03 вересня 2026 року № 03/09-ОГП

ПОСТАНОВА
про задоволення позовної заяви №18 та вжиття заходів прокурорського реагування

Прокурор Офісу Генерального Прокурора Східної України Тищенко Євгеній, розглянувши позовну заяву №18 громадянина Матвія Сологуба, оцінивши надані відеодокази та здійснювати перевірку дій співробітників Служби безпеки України, —

ВСТАНОВИВ:

1. 01 вересня 2026 року оперативником СБУ Артемом Зоренчуком було здійснено процесуальне затримання громадянина Матвія Сологуба.

2. За результатами вивчення наданої відеофіксації встановлено, що висунута через гучномовець вимога про зупинку стосувалася "транспортного засобу". Заявник Матвій Сологуб пересувався пішки, а отже не мав об'єктивних підстав вважати вимогу законною та адресованою безпосередньо йому. За таких обставин, фізичний опір з боку позивача був спровокований некоректними та раптовими діями оперативника.

3. Під час процедури затримання оперативник Артем Зоренчук застосував спеціальний засіб (електрошоковий пристрій "тайзер") без належного усного застереження та надання процесуального часу для виконання вимог, що суперечить ч. 3 ст. 32 КПК України.

4. Також оперативником було здійснено несанкціонований обшук та вилучення особистих документів (паспорта) з кишені позивача без його згоди чи належних правових підстав, що класифікується як перевищення службових повноважень за ст. 52 КК України.

5. Під час здійснення виїзду прокурора до ГУСБУ м. Києва з метою відбирання пояснень та проведення процесуальних дій, оперативника Артема Зоренчука не було виявлено в області, у зв'язку з чим рішення виноситься на основі наявних доказів у справі.

6. Виявлені порушення є процесуальними та дисциплінарними, у зв'язку з чим підстави для відкриття кримінального провадження на даному етапі відсутні, проте дії співробітника вимагають застосування суворих заходів дисциплінарного впливу.

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву №18 громадянина Матвія Сологуба задовольнити в повному обсязі.

2. Визнати процесуальні дії оперативника СБУ Артема Зоренчука під час затримання громадянина Матвія Сологуба — НЕПРАВОМІРНИМИ.

3. Притягнути оперативника СБУ Артема Зоренчука до дисциплінарної відповідальності у вигляді СУВОРOЇ ДОГАНИ.

4. Зобов'язати керівництво ГУСБУ м. Києва направити оперативника Артема Зоренчука на позачергову переатестацію щодо знання норм КПК України та правил застосування спецзасобу. У разі успішного нескладання атестації або повторного порушення — розглянути питання щодо пониження у спеціальному званні.

5. У відкритті кримінального провадження — відмовити у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, обмежившись дисциплінарним стягненням.

6. Постанова набирає законної сили з моменту опублікування та може бути оскаржена в установленому порядку.

Прокурор Офісу Генерального Прокурора Східної України
Євгеній Тищенко

1000016063.png

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі