ВРУ | Закон Західної України " Про порядок проведення медичного огляду та видачі медичних книг"

Андрій Вальчук

Президент
Реєстрування
4 Тра 2025
Дописи
130
Реакції
93
Бали
88
1772916227180.png
1772914580540.png

ЗАКОН ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ
Про порядок проведення медичного огляду та видачі медичних книг

1772914595267.png

Загальні положення

Стаття 1. Предмет регулювання

1.1. Цей Закон визначає правові та організаційні засади проведення медичних оглядів громадян, порядок оформлення, видачі, використання та контролю медичних книг на території Західної України.
1.2. Закон встановлює вимоги до осіб, які зобов'язані отримувати медичну книгу, порядок проведення медичного огляду, строки дії документа, порядок оплати, а також правила збереження медичної таємниці.
1.3. Дія цього Закону поширюється на громадян, посадових осіб та медичних працівників, які беруть участь у процедурі медичного огляду або видачі медичних книг.

Визначення термінів

Стаття 2. Основні терміни

2.1. Медична книга — офіційний медичний документ встановленої форми, який підтверджує стан здоров’я особи та її придатність до виконання службових, професійних або інших обов’язків.
2.2. Медичний огляд — комплекс медичних та психологічних перевірок, спрямованих на встановлення фізичного та психічного стану особи.
2.3. Медична таємниця — будь-яка інформація щодо стану здоров’я особи, результатів медичних обстежень, діагнозів, історії хвороб, отримана під час медичного огляду або лікування.
2.4. Уповноважений медичний орган — медичний підрозділ Міністерства охорони здоров’я, що має право проводити медичні огляди та видавати медичні книги.

Опис медичної книги

Стаття 3. Форма та зміст медичної книги

3.1. Медична книга оформлюється як документ медичної документації встановленого державного зразка.
3.2. Титульна сторінка медичної книги містить назву "Медична документація", форму первинної облікової документації, номер документа, а також позначку про затвердження відповідним наказом Міністерства охорони здоров'я.
3.3. У медичній книзі зазначаються персональні дані особи, включаючи прізвище та ім’я, дату народження, орган що видав документ, медичний висновок щодо стану здоров’я, термін дії документа, дату видачі та підпис відповідального лікаря.
3.4. Медична книга містить фотографію особи, яка проходить медичний огляд, що використовується для підтвердження належності документа конкретному громадянину.
3.5. Медична книга містить розділ під назвою "Історія хвороб", у якому зазначаються дата та час медичного огляду, назва захворювання або медичного стану, статус лікування, а також рекомендації медичного працівника.
3.6. Записи у розділі історії хвороб можуть містити інформацію про виявлення захворювання, підтвердження вилікування або медичні рекомендації щодо поведінки та способу життя.

Особи, для яких медична книга є обов’язковою

Стаття 4. Категорії осіб

4.1. Обов’язкове отримання медичної книги встановлюється для осіб, діяльність яких пов’язана з виконанням службових або професійних обов’язків, що можуть впливати на безпеку громадян або функціонування державних установ.
4.2. Медична книга є обов’язковою для працівників державних організацій.
4.3. Медична книга є обов’язковою для працівників у сфері медицини.
4.4. Медична книга є обов’язковою для осіб, діяльність яких пов’язана з перевезенням людей.
4.5. Медична книга є обов’язковою для працівників логістичних компаній.
4.6. Медична книга є обов’язковою для інкасаторів.

Умови проведення медичного огляду

Стаття 5. Місце проведення медичного огляду
5.1. Медичний огляд проводиться виключно в окремому медичному кабінеті, обладнаному для проведення медичних обстежень.
5.2. Медичні огляди здійснюються у приміщеннях Міністерства охорони здоров’я у містах Київ, Дніпро та Харків.
5.3. Медичний огляд проводиться уповноваженими медичними працівниками, які мають відповідну кваліфікацію та право здійснювати медичну діяльність.
Стаття 6. Процедура медичного огляду
6.1. Під час медичного огляду здійснюється перевірка фізичного стану особи, її загального стану здоров’я та інших медичних показників.
6.2. Медичні працівники мають право проводити перевірку психологічного стану особи.
6.3. У разі виявлення захворювань або травм лікар має право внести відповідні записи до медичної книги.
6.4. За результатами медичного огляду лікар виносить медичний висновок щодо стану здоров’я особи.

Перевірка правового статусу особи

Стаття 7.Перевірка на розшук

7.1. Перед початком медичного огляду уповноважені особи здійснюють перевірку громадянина щодо перебування у державному або міжнародному розшуку.
7.2. У разі встановлення факту перебування особи у розшуку проведення медичного огляду припиняється.
7.3. Особа, яка перебуває у розшуку, не може отримати медичну книгу до моменту усунення відповідних правових обмежень.

Порядок видачі медичних книг

Стаття 8. Графік видачі

8.1. Видача медичних книг здійснюється щоденно з понеділка по неділю.
8.2. Видача медичних книг проводиться у встановлені години, а саме з тринадцятої години до чотирнадцятої години включно, з шістнадцятої години до дев’ятнадцятої години включно, а також з двадцятої години до двадцять другої години тридцяти хвилин включно.
8.3. Медична книга видається особі лише після проходження медичного огляду та оформлення відповідної документації.

Строк дії медичної книги

Стаття 9. Термін дії

9.1. Медична книга може видаватися строком на три календарні дні, сім календарних днів або чотирнадцять календарних днів.
9.2. Термін дії медичної книги включає день її видачі.
9.3. Після закінчення строку дії медичної книги громадянин зобов’язаний пройти повторне медичне обстеження для отримання нового документа.

Оплата за оформлення медичної книги

Стаття 10. Вартість

10.1. Вартість оформлення медичної книги встановлюється державним регулюванням.
10.2. Вартість медичної книги становить двадцять п’ять тисяч гривень при строку дії три дні.
10.3. Вартість медичної книги становить п’ятдесят тисяч гривень при строку дії сім днів.
10.4. Вартість медичної книги становить сімдесят п’ять тисяч гривень при строку дії чотирнадцять днів.
10.5. Оплата здійснюється до моменту видачі медичної книги.

Медична таємниця

Стаття 11. Поняття медичної таємниці

11.1. Медична таємниця — це інформація про стан здоров’я особи, результати медичних обстежень, діагнози, медичні висновки та будь-які інші дані, отримані під час проведення медичного огляду.
11.2. Інформація, що міститься у медичній книзі, є конфіденційною.
11.3. Медичні працівники зобов’язані забезпечувати нерозголошення медичної таємниці.

Відповідальність за порушення закону

Стаття 12. Підробка медичної книги

12.1. Підробка медичної книги, виготовлення або використання підробленого документа забороняється.
12.2. Особи, винні у підробці медичної книги, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства.

Стаття 13. Розголошення медичної таємниці

13.1. Незаконне поширення інформації, що становить медичну таємницю, забороняється.
13.2. Особи, які допустили розголошення медичної таємниці, несуть дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Заключні положення

Стаття 14. Набрання чинності

14.1. Цей Закон набирає чинності з дня його офіційного прийняття.
14.2. Контроль за виконанням цього Закону покладається на Міністерство охорони здоров’я та інші уповноважені державні органи.

1772916251626.png

Вкладення

• 1772914545007.png
    1772914545007.png
    564.8 Кб · Перегляди: 20
  • 1772914704809.png
    1772914704809.png
    542 Кб · Перегляди: 19
  • 1772914709292.png
    1772914709292.png
    542 Кб · Перегляди: 17
Останнє редагування:

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі