Схвалено Віктор Шефович//Рп біографія на лідера УЗ

Дмитро Духовний

Лідер НПУ || Південна Україна
Лідер
Реєстрування
5 Січ 2025
Дописи
83
Реакції
193
Бали
78
Віктор Шефович: Залізна Воля Укрзалізниці
Повна біографія та кар'єрна хронологія до 22.11.2025

---

Пролог: Вирішальний день

22 листопада 2025 року. До засідання Ради Директорів АТ "Укрзалізниця" залишалося три години. Віктор Шефович стояв біля вікна свого кабінету на 15-му поверсі центрального офісу, непомітно стискаючи в кишені старий мундштук діда. Цей маленький металевий предмет завжди нагадував йому про шлях, який він пройшов - від дитинства в затишному залізничному селищі до кандидата на посаду начальника всієї Укрзалізниці. Його погляд забігав по знайомих дахах Києва, а думки повернулися у минуле - у ті роки, коли він свідомо готував себе до важких випробувань.

---

Частина 1: Дитинство. Свідоме загартування (1985-2000)

Дитинство Віктора у залізничному селищі на Києвщинні було справді щасливим і повним любові. Батько, Іван Шефович, інженер-колійник, і мати, Катерина Михайлівна, вчителька української мови, створили затишну домашню атмосферу. Але вже з дитячих років Віктор відчував внутрішній поштовх до самодисципліни.

"Я пам'ятаю, як у 10 років я сам прокидався о 5:30 ранку, щоб зробити зарядку, - розповідав пізніше Віктор. - Батьки намагалися мене зупинити, казали, що дитині потрібно більше спати. Але щось всередині мене казало: "Життя буде важким, і треба бути готовим".

Його дід, Григорій Шефович, машиніст паровоза, який пройшов війну, став його духовним наставником. Саме він розумів внутрішній поштовг онука до самозагартування.

"Не шкодуй себе заздалегідь, хлопче, - говорив дід, коли вони разом прали старі робочі рукавиці в крижаній воді. - Залізниця не терпить слабких. Зимой в неопалюваних кабінах, влітку в розжарених вагонах - треба бути готовим до всього".

Віктор не просто слухав - він втілював ці принципи в життя. У 12 років він влаштував собі "спортивний табір" у старому вагоні-теплушці, що стояв на запасній колії. Там він обладнав собі "тренажерний зал" з саморобними гирями з колісних пар та мішками з піском. Сусідські хлопці сміялися з нього, називаючи "фанатиком", але Віктор наполегливо тренувався.

"Це був мій вибір, - згадував він. - Я бачив, як дорослі чоловіки працюють на морозі, у вітер, у спеці. І я розумів - щоб вижити в цій системі, треба бути міцнішим за сталь".

Взимку 1996 року, коли Вікторові виповнилося 11, він добровільно допомагав робітникам розчищати сніг на стрілках. Температура опустилася до -25, але хлопчик наполіг, що пробуде зміну до кінця. Батько, знайшовши його майже замерзлим, не став його лаяти, а мовчки приніс йому гарячий чай і свої старі рукавиці.

"Ти вибрав важкий шлях, синку, - сказав тоді Іван. - Але якщо це твій вибір - я буду поруч".

---

Частина 2: Юність. Випробування холодом і залізом (1998-2002)

У підліткові роки Віктор почав працювати на станції "Вишневе" під час всіх канікул. Він спеціально вибирав найважчі ділянки роботи. Літом - розвантаження вагонів з вугіллям у 40-градусну спеку, зимою - ремонт стрілок на відкритому повітрі.

"Я пам'ятаю січень 1999 року, - розповідав він. - Ми з дідом три години лагодили замерзлі стрілки. Руки примерзали до металу, але ми не пішли грітися, поки не закінчили роботу. Дід тоді сказав: "Коли тіло хоче здатися, керуй розумом".

У 16 років Віктор уже міг самостійно проводити складні маневрові роботи в будь-яку погоду. Його руки покрилися мозолями, а обличчя набуло виразної рішучості. Одного разу взимку 2000 року, коли через сніжний занос зупинився рух на ключовій ділянці, саме Віктор організував молодь селища на розчистку колій.

"Ми працювали 12 годин поспіль, - згадував він. - Коли приїхало керівництво, все було вже готово. Мені запропонували премію, але я відмовився. Я сказав: "Я робив це не для грошей, а тому що так треба".

Перед вступом до технікуму Віктор влаштував собі останнє "випробування" - протягом місяця він працював на найважчих ділянках станції по 14 годин на добу. Мати плакала, батько хмурився, але не забороняв.

"Я знав, що в технікумі буде легко після такої школи, - зізнавався пізніше Віктор. - Я спеціально створював собі умови жорсткіші, ніж могли бути в реальному житті".

---

Частина 3: Сталеве братерство. Спільне загартування (2002-2015)

Його шлях свідомого самозагартування продовжився і в роки роботи на залізниці. Саме ця риса характеру привабила до нього таких же принципових і витривалих людей.

Олександр Мищенко - їхня дружба почалася зі спільного чергування в найхолоднішу зиму 2007 року. Коли система опалення в диспетчерському пункті вийшла з ладу, більшість працівників вимагали припинити роботу. Але Віктор і Олександр залишилися.

"Ми працювали у зимових куртках і рукавицях, - згадував Олександр. - Віктор сказав: "Якщо ми зупинимося - зупиниться вся ділянка". Ми просиділи там 16 годин, але забезпечили рух поїздів".

Павло Захарченко - колишній машиніст, став єдиною людиною, яка могла витримати темп роботи Віктора. Взимку 2010 року вони разом організували ремонт локомотива в неопалюваному депо при -30 градусах.

"Інші говорили - неможливо, - розповідав Павло. - А Віктор сказав: "Можливо все, треба лише не шкодувати себе". Ми працювали по черзі, по дві години, поки одні грілися біля тимчасової буржуйки, інші - лагодили. За три дні все було готово".

Андрій Литвиненко приєднався до них під час боротьби з корупційною схемою у 2012 році. Коли на них тиснули, використовуючи всі можливі методи, саме Андрій запропонував створити "раду принципових" - неформальні зустрічі, де вони розробляли стратегію опору.

"Ми збиралися в старому вагоні на запасній колії, - згадував Андрій. - Віктор завжди приносив термос з гарячим чаєм і казав: "Якщо витримали той холод у диспетчерській - витримаємо і це".

---

Частина 4: Випробування війною. Загартований характер (2014-2022)

Повномасштабне вторгнення 2022 року стало вищою точкою всіх випробувань, до яких Віктор готував себе все життя. Його здатність працювати в екстремальних умовах, недосипати, переносити холод і незручності - усе це тепер служило рятуванню людей.

"Ті ранні підйоми, тренування на морозі, робота в неопалюваних приміщеннях - все це виявилося не марним, - говорив Віктор. - Коли доводилося по 20 годин координувати евакуацію під обстрілами, мій організм був готовий до таких навантажень".

Особливо важко було взимку 2022-2023 років. Енергетична криза, обстріли інфраструктури, відсутність опалення - багато хто з керівників не витримували таких умов. Але Віктор працював у замерзлому кабінеті, одягнений у кілька светрів, як колись у дитинстві.

"Я навіть не відчував дискомфорту, - зізнавався він. - Мій організм був загартований роками тренувань".

Його друзі тепер оцінили цю дивну звичку Віктора до самозагартування. Коли в одному з депо згорів котельний цех, саме Віктор організував чергування в неопалюваних приміщеннях, розділивши персонал на зміни за принципом "дві години роботи - дві години відпочинку в теплому приміщенні".

"Ми вижили тієї зими завдяки його принципам, - казав Павло Захарченко. - Він навчив нас не боятися холоду та втоми".

---

Епілог: Перемога загартованого характеру

22 листопада 2025 року, коли Віктор Шефович виходив на трибуну Ради Директорів, він відчував спокій людини, яка пройшла всі можливі випробування. Його промова була такою ж суворою і чіткою, як його життєві принципи.

"Я не обіцяю вам легкого шляху, - говорив він. - Але я гарантую, що буду працювати так, як навчився з дитинства - не шкадуючи себе. Я пройшов шлях свідомого загартування, тому готовий до будь-яких випробувань".

Коли голова ради оголосив результати голосування, Віктор не відчув радості. Він відчув лише спокійну впевненість у своїх силах.

Того вечора вони вчетверте зібралися в старому вагоні на запасній колії, де колись проводили свої "ради принципових".

"Ти завжди знав, що готуєш себе для чогось великого, - сказав Олександр.
"Так, - відповів Віктор. - Але я не знав, що готую себе для того, щоб вести за собою інших".

Він вийшов з вагона і став на колії. Морозний повітря обпалював обличчя, але він цього майже не відчував. Його тіло, загартоване роками тренувань, його розум, зміцнений роками випробувань, його дух, викований у вогні труднощів - все це тепер служило одній меті.

Залізна воля. Залізниця. Шлях, який він обрав ще в дитинстві, тепер ставав шляхом для всієї країни.

---

Останнє редагування:

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі