Ви використовуєте застарілий веб-переглядач. Цей і інші сайти можуть показуватися в ньому некоректно. Вам потрібно оновити веб-переглядач або спробувати використати інший.
База знаньЗакон України "Про Міністерство охорони здоров’я України"
Міністерство охорони здоров’я України, далі - МОЗ, є державним органом, що відповідає за організацію, контроль та розвиток системи охорони здоров’я.
МОЗ діє з метою охорони життя і здоров’я громадян, забезпечення медичної допомоги, контролю медичних документів, аптечок, медикаментів та санітарних норм.
У своїй діяльності МОЗ керується законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Законом.
Стаття 2. Принципи діяльності МОЗ
Діяльність МОЗ ґрунтується на принципах законності, професійності, доступності медичної допомоги, поваги до прав людини, відповідальності, прозорості та збереження лікарської таємниці.
РОЗДІЛ II Завдання та повноваження МОЗ
Стаття 3. Основні завдання МОЗ
Основними завданнями МОЗ є:
організація роботи медичної системи;
надання та контроль якості медичної допомоги;
контроль аптечок, медикаментів і медичних документів;
підготовка та навчання медичних працівників;
проведення перевірок установ;
реагування на порушення у сфері охорони здоров’я.
Стаття 4. Повноваження МОЗ
МОЗ має право:
видавати накази, положення та інструкції;
проводити планові та позапланові перевірки;
перевіряти аптечки, медикаменти, медичні книжки та медичні карти;
вимагати документи й пояснення під час перевірки;
фіксувати порушення фото- або відеозаписом;
видавати приписи про усунення порушень;
вилучати прострочені або небезпечні медикаменти;
накладати штрафи у випадках, передбачених цим Законом;
звертатися до правоохоронних органів у разі виявлення правопорушення.
МОЗ не має права перевищувати повноваження, чинити незаконний тиск або втручатися в діяльність інших органів без законних підстав.
РОЗДІЛ III Структура МОЗ
Стаття 5. Структура та керівництво
До структури МОЗ входять центральний апарат, територіальні управління, підрозділ швидкої медичної допомоги, підрозділ медичної підготовки, підрозділ діагностики та лікування, підрозділ медичних розслідувань та інші підрозділи.
МОЗ очолює Міністр охорони здоров’я України або інша уповноважена посадова особа.
Керівник МОЗ організовує роботу міністерства, видає накази, контролює діяльність підрозділів та несе відповідальність за роботу МОЗ.
РОЗДІЛ IV Медичні документи та аптечки
Стаття 6. Медичні документи
Медична книжка підтверджує проходження особою медичного огляду та її допуск до виконання обов’язків, якщо така книжка є обов’язковою.
Медична карта містить відомості про стан здоров’я особи, огляди, лікування та надану медичну допомогу.
Медичні документи повинні бути дійсними, достовірними та належно оформленими.
Підроблення або використання недійсних медичних документів забороняється.
Екстрена медична допомога надається незалежно від наявності медичної книжки.
Стаття 7. Аптечки та медикаменти
Установи зобов’язані мати аптечку встановленого зразка.
Аптечка повинна бути укомплектована необхідними медикаментами, зберігатися належним чином і не містити прострочених засобів.
Відповідальна особа установи контролює наявність аптечки, її комплектацію та строки придатності медикаментів.
РОЗДІЛ V Перевірки МОЗ
Стаття 8. Порядок перевірок
МОЗ проводить планові та позапланові перевірки установ з питань, що належать до його компетенції.
Під час перевірки МОЗ може перевіряти аптечки, медикаменти, медичні книжки, медичні карти, санітарний стан приміщень та дотримання правил надання медичної допомоги.
За результатами перевірки складається акт або припис із зазначенням порушень, строків їх усунення та можливих санкцій.
Установа зобов’язана не перешкоджати законній перевірці та виконувати приписи МОЗ.
РОЗДІЛ VI Відповідальність
Стаття 9. Порушення та штрафи
Порушеннями цього Закону є відсутність аптечки, прострочені або небезпечні медикаменти, відсутність дійсної медичної книжки у випадках, коли вона обов’язкова, підроблені або недійсні медичні документи, відмова від перевірки та невиконання припису МОЗ.
За порушення застосовуються такі штрафи:
відсутність аптечки — 500 000 гривень;
прострочені медикаменти — 50 000 гривень;
відсутність обов’язкової медичної книжки — 100 000 гривень;
прострочена медична книжка — 50 000 гривень;
відмова від законної перевірки — 1 500 000 гривень;
повторне порушення — від 2 500 000 гривень.
Сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунути порушення.
Якщо порушення створює загрозу життю чи здоров’ю людей, МОЗ може ініціювати тимчасове зупинення діяльності установи.
РОЗДІЛ VII Контроль та оскарження
Стаття 10. Контроль та оскарження
Контроль за діяльністю МОЗ здійснюють Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністр охорони здоров’я України та інші уповноважені органи.
Рішення, дії або бездіяльність МОЗ можуть бути оскаржені у встановленому порядку.
РОЗДІЛ VIII Прикінцеві положення
Стаття 11. Набрання чинності
Цей Закон набирає чинності з моменту його підписання.
Усі положення, що суперечать цьому Закону, втрачають чинність.
Міністерство охорони здоров’я України, далі - МОЗ, є державним органом, що відповідає за організацію, контроль та розвиток системи охорони здоров’я.
МОЗ діє з метою охорони життя і здоров’я громадян, забезпечення медичної допомоги, контролю медичних документів, аптечок, медикаментів та санітарних норм.
У своїй діяльності МОЗ керується законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Законом.
Стаття 2. Принципи діяльності МОЗ
Діяльність МОЗ ґрунтується на принципах законності, професійності, доступності медичної допомоги, поваги до прав людини, відповідальності, прозорості та збереження лікарської таємниці.
РОЗДІЛ II Завдання та повноваження МОЗ
Стаття 3. Основні завдання МОЗ
Основними завданнями МОЗ є:
організація роботи медичної системи;
надання та контроль якості медичної допомоги;
контроль аптечок, медикаментів і медичних документів;
підготовка та навчання медичних працівників;
проведення перевірок установ;
реагування на порушення у сфері охорони здоров’я.
Стаття 4. Повноваження МОЗ
МОЗ має право:
видавати накази, положення та інструкції;
проводити планові та позапланові перевірки;
перевіряти аптечки, медикаменти, медичні книжки та медичні карти;
вимагати документи й пояснення під час перевірки;
фіксувати порушення фото- або відеозаписом;
видавати приписи про усунення порушень;
вилучати прострочені або небезпечні медикаменти;
накладати штрафи у випадках, передбачених цим Законом;
звертатися до правоохоронних органів у разі виявлення правопорушення.
МОЗ не має права перевищувати повноваження, чинити незаконний тиск або втручатися в діяльність інших органів без законних підстав.
РОЗДІЛ III Структура МОЗ
Стаття 5. Структура та керівництво
До структури МОЗ входять центральний апарат, територіальні управління, підрозділ швидкої медичної допомоги, підрозділ медичної підготовки, підрозділ діагностики та лікування, підрозділ медичних розслідувань та інші підрозділи.
МОЗ очолює Міністр охорони здоров’я України або інша уповноважена посадова особа.
Керівник МОЗ організовує роботу міністерства, видає накази, контролює діяльність підрозділів та несе відповідальність за роботу МОЗ.
РОЗДІЛ IV Медичні документи та аптечки
Стаття 6. Медичні документи
Медична книжка підтверджує проходження особою медичного огляду та її допуск до виконання обов’язків, якщо така книжка є обов’язковою.
Медична карта містить відомості про стан здоров’я особи, огляди, лікування та надану медичну допомогу.
Медичні документи повинні бути дійсними, достовірними та належно оформленими.
Підроблення або використання недійсних медичних документів забороняється.
Екстрена медична допомога надається незалежно від наявності медичної книжки.
Стаття 7. Аптечки та медикаменти
Установи зобов’язані мати аптечку встановленого зразка.
Аптечка повинна бути укомплектована необхідними медикаментами, зберігатися належним чином і не містити прострочених засобів.
Відповідальна особа установи контролює наявність аптечки, її комплектацію та строки придатності медикаментів.
РОЗДІЛ V Перевірки МОЗ
Стаття 8. Порядок перевірок
МОЗ проводить планові та позапланові перевірки установ з питань, що належать до його компетенції.
Під час перевірки МОЗ може перевіряти аптечки, медикаменти, медичні книжки, медичні карти, санітарний стан приміщень та дотримання правил надання медичної допомоги.
За результатами перевірки складається акт або припис із зазначенням порушень, строків їх усунення та можливих санкцій.
Установа зобов’язана не перешкоджати законній перевірці та виконувати приписи МОЗ.
РОЗДІЛ VI Відповідальність
Стаття 9. Порушення та штрафи
Порушеннями цього Закону є відсутність аптечки, прострочені або небезпечні медикаменти, відсутність дійсної медичної книжки у випадках, коли вона обов’язкова, підроблені або недійсні медичні документи, відмова від перевірки та невиконання припису МОЗ.
За порушення застосовуються такі штрафи:
відсутність аптечки — 500 000 гривень;
прострочені медикаменти — 50 000 гривень;
відсутність обов’язкової медичної книжки — 100 000 гривень;
прострочена медична книжка — 50 000 гривень;
відмова від законної перевірки — 1 500 000 гривень;
повторне порушення — від 2 500 000 гривень.
Сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунути порушення.
Якщо порушення створює загрозу життю чи здоров’ю людей, МОЗ може ініціювати тимчасове зупинення діяльності установи.
РОЗДІЛ VII Контроль та оскарження
Стаття 10. Контроль та оскарження
Контроль за діяльністю МОЗ здійснюють Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністр охорони здоров’я України та інші уповноважені органи.
Рішення, дії або бездіяльність МОЗ можуть бути оскаржені у встановленому порядку.
РОЗДІЛ VIII Прикінцеві положення
Стаття 11. Набрання чинності
Цей Закон набирає чинності з моменту його підписання.
Усі положення, що суперечать цьому Закону, втрачають чинність.
На цьому сайті використовуються файли cookie, щоби персоналізувати контент і зберегти Ваш вхід у систему, якщо Ви зареєструйтеся.
Продовжуючи викристовувати цей сайт, Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie.