В очікуванні Заява до прокуратури №369

PolinX

Новий гравець
Реєстрування
1 Сер 2026
Дописи
4
Реакції
1
Бали
5
Я, громадянка України Поліна Львівська, подаю заяву до прокуратури на співробітників Служби безпеки України, а саме на громадянина Віталю Шеву та другого співробітника, особу якого на момент подання заяви встановити не можу, та прошу перевірити наступні обставини і зробити відповідний висновок.

До поданої заяви прошу застосувати передбачені законодавством заходи та, у разі встановлення вини зазначених осіб, притягнути їх до відповідальності відповідно до ст. 124 ч. 1 ККУ, ст. 51 ч. 4 КПКУ та ст. 51 ч. 1 КПКУ, а також інших статей, які можуть бути встановлені під час перевірки.

Організація:

Служба безпеки України (СБУ)

Особи, щодо яких подається заява:

Віталя Шева — співробітник СБУ, який представився під час затримання;
другий співробітник СБУ — особа мені невідома, прошу встановити його особу під час перевірки.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Детальний опис правопорушення:

Я, Поліна Львівська, перебувала на автозаправній станції у місті Харків.

Під час мого перебування на АЗС до мене під'їхали двоє співробітників Служби безпеки України. Один із них представився як Віталя Шева.

Після цього зазначені співробітники СБУ без належного пояснення мені причин затримання наділи на мене кайданки та обмежили мою свободу пересування.

Після затримання мене було доставлено до відділу поліції міста Харків.

Після прибуття до відділу поліції співробітники завели мене до кімнати допитів та викликали мені державного адвоката.

Під час перебування у кімнаті допитів я запитала у співробітників, за якою саме статтею мене підозрюють та на якій підставі мене було затримано.

У відповідь співробітники повідомили мені, що я нібито підозрююся за «статтею 4.7».

При цьому мені не було належним чином роз'яснено, що саме являє собою зазначена стаття, які конкретно дії мені інкримінуються та які обставини стали підставою для мого затримання.

Вважаю, що під час затримання співробітниками СБУ було порушено чіткий перелік поступових дій при затриманні, передбачений правилами нашого правового поля, а саме:

1. Не було належним чином роз'яснено причину мого затримання.
2. На мою вимогу не було належним чином розшифровано та пояснено статтю, за якою мене затримано.
3. Прошу перевірити, чи була проведена перед доставленням відповідна поверхнева перевірка та чи були дотримані встановлені правила її проведення.
4. Прошу перевірити, чи були зафіксовані всі дії співробітників СБУ під час затримання.
5. Прошу встановити, чи існували законні підстави для мого затримання та подальшого доставлення до відділу поліції.

Особливо звертаю увагу на те, що перед доставленням затриманої особи до місця, де можуть перебувати інші громадяни, має бути встановлено, чи має затримана особа при собі зброю або інші предмети, які можуть становити небезпеку для неї самої, співробітників правоохоронних органів або інших громадян.

У зв'язку з цим прошу перевірити, чи проводилася щодо мене поверхнева перевірка, ким саме вона проводилася та чи була вона належним чином зафіксована.

Також прошу перевірити наявність відеозаписів із моменту мого затримання на АЗС, під час доставлення до відділу поліції та під час перебування у відділі поліції.

У разі відсутності відеодоказів або належної фіксації дій співробітників прошу надати цьому відповідну правову оцінку та, у разі встановлення складу порушення, притягнути винних осіб до відповідальності за ст. 51 ч. 1 КПКУ.

Вважаю, що дії співробітників СБУ потребують повної перевірки, оскільки внаслідок їхніх дій моє право на належне повідомлення причини затримання та розуміння суті висунутих до мене претензій могло бути порушено.

Накладення санкцій або компенсацій: -

На підставі викладеного ПРОШУ:

1. Провести службову та прокурорську перевірку щодо дій співробітників СБУ.
  2. Встановити особу другого співробітника СБУ, який брав участь у моєму затриманні.
  3. Встановити правомірність мого затримання та доставлення до відділу поліції міста Харків.
  4. Перевірити дотримання співробітниками СБУ встановленої процедури затримання.
  5. Перевірити, чи були мені роз'яснені причини затримання та стаття, за якою мене затримували.
  6. Встановити, що саме співробітники мали на увазі під «статтею 4.7».
  7. Перевірити факт проведення або непроведення поверхневої перевірки.
  8. Перевірити наявність відеофіксації всіх вищезазначених подій.
  9. У разі встановлення вини - притягнути Віталю Шеву та інших винних співробітників до відповідальності за ст. 124 ч. 1 ККУ, ст. 51 ч. 4 КПКУ, ст. 51 ч. 1 КПКУ та іншими відповідними статтями.

Будь-які докази (або прохання про вилучення) на підтвердження правопорушення: Прошу вилучити відповідні докази мого затримання на пітдвердження ситуації оскільки при собі я невеле фіксацію подій.

Прошу під час проведення перевірки витребувати та долучити:

1. відеозаписи з камер відеоспостереження АЗС, де відбулося затримання;
2. записи з боді-камер співробітників СБУ, якщо такі використовувалися;
3. відеозаписи з автомобіля, яким мене доставляли;
4. відеозаписи з камер у відділі поліції;
5. відеозаписи з кімнати допитів;
6. протокол мого затримання;
7. документи щодо підстав мого затримання;
8. документи щодо виклику державного адвоката;
9. показання співробітників СБУ, які здійснювали затримання;
10. інші матеріали, які можуть підтвердити викладені мною обставини.

Прошу забезпечити збереження зазначених відеозаписів та інших доказів до завершення перевірки, оскільки вони можуть мати істотне значення для встановлення фактичних обставин події.

Дата і час інциденту: 15.08.2026 о 23:35

До скарги до прокуратури додаю:

Електронна копія ID-картки: паспорт
Номер телефону:
+380 (98) 991-23-56
Електронна пошта: [email protected]
Discord: milakissa_95502

Реєстрування
12 Жов 2025
Дописи
54
Реакції
5
Бали
63
Вітаю. Переглянувши матеріали, я приймаю рішення про ЗАКРИТО заяви через недостатність доказів.

Хто переглядає цю тему (Всього: 1, Учасників: 0, Гостей: 1)

Угорі