МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я
Вітаємо, колеги! Дотримання субординації та ділового етикету є основою ефективної роботи лікарні та запорукою порядку в колективі. Ознайомтеся з правилами спілкування та дисциплінарними нормами.
1. Основні поняття: Субординація та Дисципліна
- Субординація — це встановлений порядок службових відносин, за якого особи нижчого звання або посади підпорядковуються вищому керівництву. Вона включає обов’язкове виконання наказів, дотримання дисципліни, повагу до старших за званням та офіційно-ввічливе спілкування.
- Дисципліна — це система правил і вимог, яких повинна дотримуватися людина чи група людей для підтримання порядку, організованості та ефективності діяльності.
- У широкому значенні: порядок поведінки, що ґрунтується на свідомому виконанні встановлених норм і обов’язків.
- У навчанні чи роботі: точне й сумлінне виконання завдань, розпорядку дня, інструкцій.
- У професійній сфері: суворий контроль та підпорядкування старшим за посадою.
- У широкому значенні: порядок поведінки, що ґрунтується на свідомому виконанні встановлених норм і обов’язків.
2. Стандарти службового спілкування (Словник МОЗ)
Уникайте розмовної лексики в рації та при спілкуванні з колегами. Використовуйте затверджені ділові формулювання:
Уникайте розмовної лексики в рації та при спілкуванні з колегами. Використовуйте затверджені ділові формулювання:
| Неформально (Заборонено) | Ділово (Обов'язково до використання) |
| «Привіт» | «Вітаю / Добрий день / Бажаю здоров'я» |
| «Да» | «Так / Саме так» |
| «Нєт» | «Ні / Ніяк ні» |
| «Можна» | «Дозвольте» |
| «Не знаю» | «Не володію інформацією» |
| «Ладно / Окей» | «Добре / Слухаюся» |
| «Спасибі» | «Дякую» |
| «Що сталося? / Як там справи?» | «Доповісти обстановку!» |
3. Правила звернення до колег та керівництва
- ЗАБОРОНЕНО: Звертатися на ім'я без звання, переходити на «ти» або використовувати прізвище в грубій формі (наприклад: «Даниїл зв'язок» або «Хліманцов»).
- ПРАВИЛЬНО:
- «Пане Головний Лікар зв'язок»
- «Пане Даниїл Хліманцов зв'язок / дозвольте звернутись»
- «Пане [Ім'я Прізвище / посада] дозвольте звернутись»
- «Пане Головний Лікар зв'язок»
4. Відповідальність за порушення
Увага! За порушення субординації, службової етики чи дисципліни до працівника застосовуються дисциплінарні стягнення залежно від тяжкості проступку:
- Усне попередження
- Догана
- Звільнення з лав МОЗ