Прокуратура України
ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА
Східна Україна, 03 Сервер | Адреса: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, буд. 8
__________________________________________________________________________________________
Вих. № 16/08-378-26
від 16.08.2026 року
На позовну заяву № 017 | Громадянину Східної України
Владу БУСУ
Керівництву ГУ СБУ
Східної України |
ПОВІДОМЛЕННЯ / ПОСТАНОВА
про прийняття позовної заяви до провадження, порушення кримінальної справи
та витребування доказової бази
м. Київ, вул. Пилипа Орлика, буд. 8 «16» серпня 2026 року
Я, Прокурор Офісу Генерального Прокурора Східної України (Сервер №03)
Євгеній ТИЩЕНКО, детально ознайомившись із матеріалами позовної заяви №017 від громадянина Влада Буса та навівши правовий аналіз доданих відеоматеріалів, —
ВСТАНОВИВ:
16 серпня 2026 року до Офісу Генерального Прокурора надійшла позовна заява №017. Відповідно до змісту заяви та доданих відеозаписів, громадянин Влад Бус зазнав обмеження волі та затримання співробітниками ГУ СБУ після внесення його персональних даних до бази орієнтування (розшуку) без оголошення процесуальних підстав.
Під час детального перегляду відеофіксації заявника Офісом Генерального Прокурора встановлено наступні процесуальні факти:
- Тайм-код 0:27: Зафіксовано факт висловлення пропозицій грошової/іншої «компенсації» та вибачень з боку співробітників СБУ в обмін на видалення матеріалів відеофіксації.
- Тайм-код 0:57: Підтверджено свідчення керівного складу (полковника СБУ) про відсутність факту провокацій або образ з боку громадянина Влада Буса.
- Тайм-код 2:42: Зафіксовано процесуальні заяви службових осіб щодо непричетності окремого керівного складу до винесення орієнтування.
- Тайм-код 5:29: Зафіксовано багаторазові вимоги та психологічний тиск із метою змусити громадянську особу знищити доказову базу порушень.
Зазначені дії містять прямі ознаки складів кримінальних правопорушень проти правосуддя та державної служби, передбачених законодавством Східної України (03 сервер).
На підставі викладеного, керуючись Кримінальним кодексом України, Процесуальним кодексом України, Законом України «Про Прокуратуру» та Регламентом державних організацій 03 сервера, —
ПОСТАНОВИВ:
1. Позовну заяву №017 громадянина Влада Буса прийняти до офіційного прокурорського провадження.
2.
Внести відомості до ЄРДР та відкрити кримінальне провадження № 16082026 за ознаками складів злочинів:
*
ст. 52 ККУ —
Перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу;
*
ст. 51 ККУ —
Зловживання владою або службовим становищем;
*
ст. 91 ККУ —
Спроба приховування злочину / Надання неправомірної вигоди;
*
ст. 24 КПК України —
Порушення порядку затримання та процедури оголошення підозри.
3.
Зобов'язати Керівництво ГУ СБУ Східної України:
* Надати Офісу Генерального Прокурора повний, небезперервний відеозапис з боді-камер співробітників, які здійснювали видачу розшуку та затримання громадянина Влада Буса, протягом
24 годин з моменту оприлюднення цієї постанови.
* Надати письмове обґрунтування щодо підстав внесення громадянина до бази орієнтування.
4.
Викликати на допит: Зобов'язати співробітників СБУ, причетних до процедури затримання (згідно з тайм-кодами 0:27, 2:42), з'явитися для дачі офіційних свідчень.
*
Місце проведення допиту: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, буд. 8, будівля Верховної Ради України, 2-й корпус, мала зала засідань (Штаб Офісу Генерального Прокурора).
*
Час допиту: Буде узгоджено окремою повісткою після надання відеозаписів з боді-камер.
5. Попередити керівний склад ГУ СБУ, що ненадання відеофіксації у 24-годинний строк розцінюватиметься як пряме перешкоджання законній діяльності прокурора.
6. Постанова набирає законної сили негайно з моменту її опублікування.
З повагою,
Прокурор Офісу Генерального Прокурора
Східної України | E.Tyshchenko
Євгеній ТИЩЕНКО |
Заява №017
Я, Влад Бус, цією заявою повідомляю про можливі порушення з боку співробітників СБУ, а саме перевищення службових повноважень та спробу вплинути на мене з метою приховування доказів.
Під час взаємодії зі співробітниками СБУ після мого прибуття до них у мене раптово з’явився розшук. Працівники СБУ затримали мене, після чого я неодноразово запитував, на якій саме підставі мене затримують та у чому полягає причина застосування до мене таких заходів.
Після цього співробітники СБУ запросили мене до службового кабінету. Під час розмови вони запропонували мені своєрідну «компенсацію» в обмін на видалення відеозаписів, які можуть підтверджувати їхні порушення. Я розцінюю це як спробу змусити мене приховати докази та уникнути відповідальності за можливі порушення.
Вважаю такі дії неприпустимими для працівників правоохоронних органів, оскільки службове становище не повинно використовуватися для особистої вигоди або для приховування власних порушень.
У зв’язку з цим прошу:
Провести повну перевірку дій зазначених співробітників СБУ.
Перевірити законність мого затримання та причини появи розшуку.
Перевірити факт пропозиції мені грошової/іншої компенсації за видалення доказів.
Надати правову оцінку діям співробітників.
У разі підтвердження порушень — притягнути винних осіб до відповідальності відповідно до правил сервера.
Докази: поява розшуку та затримання
пропонування компенсації та вибачення тайм код 0:27
доказ полковника про те що не було провокації та оск... з мого боку тайм код 0:57
зтвердженя від імені полковника що він не причетний 2:42 багато разові згади про видалення відео 5:29
Прошу розглянути заяву об’єктивно та надати відповідь за результатами перевірки.
Заява №017
Я, Влад Бус, цією заявою повідомляю про можливі порушення з боку співробітників СБУ, а саме перевищення службових повноважень та спробу вплинути на мене з метою приховування доказів.
Під час взаємодії зі співробітниками СБУ після мого прибуття до них у мене раптово з’явився розшук. Працівники СБУ затримали мене, після чого я неодноразово запитував, на якій саме підставі мене затримують та у чому полягає причина застосування до мене таких заходів.
Після цього співробітники СБУ запросили мене до службового кабінету. Під час розмови вони запропонували мені своєрідну «компенсацію» в обмін на видалення відеозаписів, які можуть підтверджувати їхні порушення. Я розцінюю це як спробу змусити мене приховати докази та уникнути відповідальності за можливі порушення.
Вважаю такі дії неприпустимими для працівників правоохоронних органів, оскільки службове становище не повинно використовуватися для особистої вигоди або для приховування власних порушень.
У зв’язку з цим прошу:
Провести повну перевірку дій зазначених співробітників СБУ.
Перевірити законність мого затримання та причини появи розшуку.
Перевірити факт пропозиції мені грошової/іншої компенсації за видалення доказів.
Надати правову оцінку діям співробітників.
У разі підтвердження порушень — притягнути винних осіб до відповідальності відповідно до правил сервера.
Докази: поява розшуку та затримання
пропонування компенсації та вибачення тайм код 0:27
доказ полковника про те що не було провокації та оск... з мого боку тайм код 0:57
зтвердженя від імені полковника що він не причетний 2:42 багато разові згади про видалення відео 5:29
Прошу розглянути заяву об’єктивно та надати відповідь за результатами перевірки.