Ivanych01122002
Козак
- Реєстрування
- 29 Гру 2024
- Дописи
- 19
- Реакції
- 13
- Бали
- 6
- Нікнейм гравця: На відео видно групу осіб в масках
- Особистий нікнейм: Ярослав Іванов
- Суть скарги:
Я перебував на узбіччі дороги у своєму транспортному засобі, не створюючи жодної небезпеки. До мене під’їхало близько 4–5 автомобілів, вийшли озброєні особи у формі. Вони оточили мене.
Співробітник СБУ представився, але одразу дістав зброю та почав вимагати пред’явити паспорт. Жодної причини зупинки мені не повідомили. Інші військові у формі ЗСУ хотів влізти в розмову, тому я не можу підтвердити, чи були вони співробітниками ТЦК, бо не переглядав посвідчення.
Я чітко заявив, що не буду вести діалог під загрозою автоматичної зброї, адже я не чинив жодної загрози: у мене не було ні зброї, ні ножів, я стояв спокійно. Незважаючи на це, мені повідомили про затримання за «непідкорення» та «ухилення від отримання повістки».
Вважаю ці дії грубим порушенням RP та норм закону:
Вручення повістки
Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (ст. 22), повістки вручають лише представники ТЦК та СП.
У даній ситуації повістку намагалися вручити особи у формі ЗСУ та співробітник СБУ, які не представилися як ТЦК.
Вручення під загрозою зброї суперечить закону і є NonRP.
Затримання за «непідкорення»
Відповідно до КУпАП (ст. 185), непокора може стосуватися лише законних вимог уповноважених осіб.
Вимога була незаконною, оскільки вручення повісток не належить до компетенції СБУ чи ЗСУ.
Тому підстав для затримання не було.
Застосування зброї
Згідно із Законом України «Про Національну поліцію» (ст. 43), зброю можна застосовувати лише за наявності реальної загрози життю.
Я ж не становив жодної небезпеки. Використання зброї проти беззбройного громадянина є перевищенням повноважень.
Також при затриманні мені ніхто не нагадав про мої права.
Час з ключовими моментами:
00:01 - працівник СБУ дістає зброю та перезаряджає.
00:13 - друга особа дістає зброю, хоча я не приношу ніякої загрози і стою в оточені 10 осіб з дівчиною.
00:45 - я відмовився показувати документи під тиском зброї
1:07 - працівник поліції дістає тайзер та перезаряджає
1:24 мене затримують за так звану "не підкору"
1:52 - мене посадили в авто на цивільних номерах (на запитання чи вписате авто як спец транспорт мені не дали відповіді)
9:10 - працівники пропонують один одному сало та нарізають його в кімнаті для допитування, що я вважаю за норму під час роботи
14:24 - я виправляю працівника, який хоче посадити за непідкору (хоча на 12:52 я передаю працівнику СБУ свій паспорт)
- Докази (скріншот/відео): Докази
- Дата порушення: 02.09.2025р.