Алішер Батурінець
Поважний гравець
- Реєстрування
- 29 Гру 2024
- Дописи
- 197
- Реакції
- 176
- Бали
- 88
1. Вступ: Легенда на ім’я BAD COP
У будь-яких бандитських переказах, у серцях підрозділів і серед мирного населення — ім’я Євген Мудрик, відоме як BAD COP, викликає одночасно страх і захоплення. Його репутація — легенда, що розрослася десятками історій: від коментарів про жорсткість до розповідей про безмежну відданість Україні. Безліч фронтових розмов починається зі слів: “Там був BAD COP…” — і вже знаєш: фронт тримається.
2. Передумови: Коріння й формування
Народився і виріс
- 14 жовтня 1980 року, м. Кропивницький.
- Син офіцера запасу і викладачки української мови — динамічна домівка, у якій поєднувались дисципліна й творчість. Осіннє дитинство під слабким золотоświтом сонця; до школи — із книжкою Грушевського в руках; до уроків — у футбол і страйкбол з друзями.
Перше випробування
У 1998 році юнак вступив до Київського військового ліцею, де вперше зіткнувся з чіткістю наказів, цінністю солідарності й гостротою першого провалу: він помилився у стрибку з парашутом під час тренування — і лише блискавична реакція інструктора врятувала ситуацію. Відтоді — точність, дисципліна, чіткість кожного руху.
Формування характеру
- Поступив на військовий факультет у Харкові.
- Дружба з майбутніми офіцерами, тренування в десанті й нічні заняття теорією політики, історії України, стратегій із Меттерлінком і Сунь-цзи.
- У вільний від навчання час писав вірші, читав українську літературу, мріяв про рідкісні книги Тичини, Франка, Лесі Українки.
3. Ранні роки служби (2001–2013)
Перші командирські виклики
У 2001 році — офіцерські погони, розподіл у розвідроту «Гром».
- Перші миротворчі місії в Боснії — уникав міжнародного ганьби, вправно координував інформацію з місцевими агенціями.
- 2003: міні-тренінг із НАТО в Польщі: адаптація до стандартів Північноатлантичного союзу, початок англійської — розуміння важливості soft skills.
Зрілість офіцера
- 2006: взяв участь в операції з нейтралізації контрабанди озброєння на кордонах. Заславлювали «хоробрістю» — це перша згадка про суворий підхід, але обережний, виважений.
- 2008: на Кавказі — переніс поранення, пройшов курси виживання, тодішня напружена риторика керівництва *********************************** зробила його сприйнятливим до ідеї захисту України ціною всього.
4. Вибух 2014: трансформація бойового офіцера
АТО
- Весна 2014: доброволець-першопроходець.
- Командував спецгрупою «Грім»: рейди, захоплення складів, переговори з місцевим населенням.
- Перший сумний успіх: визволив п’ятьох полонених із терористичного угрупування — завдяки психологічному напору й нечуваної сміливості: прицільні постріли, суцільний шум і раптовість — справді жорсткий підхід, але без жертв серед заручників.
Народження BAD COP
- Серед побратимів прямував дохідливу тактику: якщо треба — діяти рішуче, не відлякуватися слова «безкомпромісно».
- 2016: інцидент з добровольцем-перекладачем. Євген був свідком: перекладач зрадив, передавав інформацію ворогу. BAD COP сам затримав його, інтерв’ював, особисто забезпечив допровадження через спеціалізовану лінію. Цей випадок закріпив за ним позивний — як символ безкомпромісності до ворога.
5. Комплекс роботи: учень і вчитель (2017–2021)
Тактичні курси спецпризначенців
- Навчальний центр «Шторм».
- Програми: інтерв’ю з полоненими, тактичні блокади, спроба застосувати методологію «good cop / bad cop» у миротворчих операціях.
- Діяв під час навчань як «поганий коп» — крик, цілеспрямованість, дискомфорт для «ворога»: зрештою, підлеглі називали його «професор адреналіну».
Підготовка легенд
- «Я не хочу, щоб мій студент мені рівнявся», – казав часто. – «Але в бою я хочу бачити в ньому когось кращого, ніж я.»
- Випустив 5 курсів курсантів — понад 80 нових офіцерів, які пішли далі з його методами.
6. Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року
Forming “Тінь”
- Утворення зведеного загону «Тінь» з розвідниками, диверсантами, саперами.
- За тиждень — перші операції: знищення командних пунктів ворога, ліквідація нав’язливих ДРГ, знищення складів боєприпасів.
Зірковий рейд
- 1 березня — рейд на блокпост на півночі Київщини.
- Ризикова операція, слабка броня, мінімальне прикриття — але як тільки «Тінь» з'явилася, ворог скликав резерв. BAD COP очолив маневр обхідного удару — і ворог був наляканий, здався.
Особисто
- Вночами писав листи рідним: «Зараз кожна хвилина — як рік. Але це наша земля. Ми тримаємося.»
- Після операцій відвідував поранених – з гумором, з розумінням, підбадьорював: «Не забудь, якщо був BAD COP, то вже врятований. Значить, ще маєш шанс напитися». У бійців усмішка поверталася.
7. 2023: Операція "Зоряна куля"
- STRIKE в Запорізькій області.
- Завдання: знищення складу нафтопродуктів противника.
- Уночі «Тінь» із мінімальними втратами проникла на 20 км тила.
- BAD COP особисто координував артпідтримку, викликав авіацію. О 03:12 склад вибухнув. Ворог логістично паралізований днів на два — саме цього часу вистачило, щоб українські сили просунулися вперед.
- Командувач відзначив: «Без дій BAD COP цей промінь світла для нас загорівся би з запізненням».
8. 2024: Відзнаки та вплив
- Відзначений медаллю «За відвагу» і орденом «Золота Зірка» умовних України.
- Військовий журнал «Оборонець» присвоїв звання «Найнебезпечніший полковник для ворога».
- Його інтерв’ю цитують: «Страх ворога – це не зрада, це тактика».
- Збірник його афоризмів став базою для книжки «Тиск із любов'ю до України».
9. Портрет людини поза тактикою
Інтелект
- Захоплюється психологією: Джордан Петерсон, Віктор Франкл, український автор Петро Мага.
- Читає Кафку й Бойчака.
Музика і натхнення
- Любить стриманість класики: Шопена, Лисенка (українські адаптації).
- Пісні під гітару — іноді співає сам: «Ой у полі криниченька…» під акомпанемент дружини.
Рідні
- Дружина Юлія — вчителька історії, позавчора народила доньку Софію.
- Син — студент військової академії, мріє про морську піхоту.
Цитати від близьких
- Юлія: «Він виймає жорсткість з себе, але тримає її для ворога. Дома – зовсім інший».
- Син: «Тато — герой, але і нормальна людина, яка скучає за вдома».
10. Психології та знамениті афоризми
- «Коли ворог спить – ти готуєш пастку. Коли він біжить – ти задаєш темп.»
- «Bad cop – це не злість. Це інструмент. Як молоток – не той, хто вдарив, а те, що зруйнував непотрібне.»
- «Спочатку треба показати, що ти можеш. Потім – зробити. І лише тоді просити — буде сенс.»
11. Символіка й уявний світ
- Нашивка: чорна маска поліцейського й тризуб у центрі — майже як обіцянка: «я прийшов захищати».
- Логотип «Тінь»: силует воронки — ніби тінь, яка з’являється й зникає. Спецсимвол групи, що символізує невидимість і реальність водночас.
- Улюблений амулет: зимовий жетон із матір’ю, виконаний у формі козацької шаблі (спускав для мотивації в бойових умовах).
12. Майбутнє: що далі
- 2025–2026: готується вивести «Тінь» на міжнародні курси зі спецоперацій під НАТО.
- Пише книгу-біографію «Жодного кроку назад», що має стати стандартом тактики «поганого поліцейського» в бою.
- Розпочинає фонд допомоги сім’ям загиблих і поранених бійців.
13. Художня розв’язк
У розмові з колегою він каже:
«Ми — не актори. Ми — виконавці мінливого сценарію війни. І якщо я — BAD COP, то це лише для того, щоб ворог ніколи не забув: нація не здається і не просить пощади.»
Підсумок
- BAD COP — це не просто псевдонім.
- Це роль, де чоловік з душею вояка і поетом поєднав жорсткість і людяність.
- Це символ тієї сили, що захищає Україну й не дозволяє агресору спокійно дихати.
- А ще — це приклад для молодого покоління: дисципліна, відданість, стратегія і тепло людської душі, навіть під час війни.