База знань F.A.Q | Інформація для Верховного судді

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Андрій Кудлаєнко

Старожила UKRAINE GTA
Реєстрування
31 Січ 2024
Дописи
262
Реакції
326
Бали
123
суд.png

Верховний Суд

Правила розгляду позовних заяв
1. Верховний Суд має право відмовити у розгляді позовної заяви, якщо порушено - Правила подачі позову до Верховного Суду.
2. Верховний Суд повинен повністю бути ознайомленим з позивною заявою та всіма доказами до неї перед тим як прийняти будь яке рішення.
3. Верховний Суд зобов'язаний надіслати повістку на з'явлення до судового засідання всьому складу судового засідання після призначення судового засідання.

Знімок екрана 2026-04-06 205918.png
4. Суддя зобов'язаний зачитати права, обов’язки учасників засідання та правила поведінки під час судового засідання.
4.1. Учасники справи мають право: ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень, подавати докази, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів, ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти, оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

4.2. Учасники справи зобов’язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи, з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою, подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази, надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні, виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки, виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом.

4.3. Правила поведінки під час судового засідання: заходити до зали судового засідання можна лише після запрошення судового розпорядника або секретаря судового засідання, при вході судді або колегії суддів до зали судового засідання необхідно вставати та підводитись кожного разу, коли до вас звертається суддя, звертатись до судді словами «Ваша честь», ставити питання та відповідати на них необхідно стоячи, відповідати на запитання правдиво, лаконічно, зрозуміло та голосно, щоб могли почути усі присутні у залі судового засідання, ввічливо звертатись до учасників процесу, не перебивати суд та учасників процесу, не сперечатися із судом, передавати суду документи чи інші матеріали, що стосуються справи через судового розпорядника чи секретаря судового засідання.
5. Всі повноваження Верховного Суду прописані в Законі "Про судоустрій і статус суддів" та у розділі - "Інформація про Верховний Суд".

Шаблони для відповідей на позовні заяви
1. Шаблон "Ухвала про призначення судового засідання":
Код:
[CENTER][IMG width="197px"]https://i.postimg.cc/kG9L2nC3/sud.png[/IMG][/CENTER]
[RIGHT][B][FONT=courier new]Верховний Суддя
[Ім'я та Прізвище][/FONT][/B]
[FONT=courier new][B]місто Київ, вул Пилипа Орлика 8
«хх» [Місяць] 20хх року[/B][/FONT][/RIGHT]
[CENTER][FONT=courier new][B]УХВАЛА

«Про призначення судового засідання»[/B][/FONT]
[/CENTER]
[JUSTIFY][FONT=courier new]Розглянувши матеріали кримінальної справи №xxxxxххх
за позовом [Ім'я та Прізвище позивача] про обвинувачення [Ім'я та Прізвище обвинуваченого], у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених [статті за якими обвинувачено] КК України, Верховний суд, -[/FONT][/JUSTIFY]
[CENTER]

[FONT=courier new][B]УХВАЛИВ[/B][/FONT]

[/CENTER]
[JUSTIFY][FONT=courier new]Призначити відкрите/закрите судове засідання в порядку [стаття згідно якої ви призначаєте судове засідання] КПК України,[/FONT][/JUSTIFY]
[FONT=courier new]за адресою: м.Київ, вул. Пилипа Орлика 8, будівля ВРУ, мала зала засідань, другий корпус, на xx.xx.xxxx на xx:xx.[/FONT]

[CENTER][FONT=courier new][B]До складу судового засідання входить:[/B]
Верховний суддя - [Ім'я та Прізвище];
Сторона обвинувачення (Позивач) - [Ім'я та Прізвище];
Фахівець - [Ім'я та Прізвище];
Свідок - [Ім'я та Прізвище];
Сторона захисту (Відповідач) - [Ім'я та Прізвище];[/FONT]
[/CENTER]
[RIGHT][FONT=courier new]Підпис:[/FONT][/RIGHT]

2. Шаблон "Відмова у розгляді позовної заяви":
Код:
[Ім'я та Прізвище]
місто Київ, вул Пилипа Орлика 8
«хх» [Місяць] 20хх року[/FONT][/B][/RIGHT]
[CENTER][FONT=courier new][B]Відповідь
на позов №хх[/B][/FONT][/CENTER]
[FONT=courier new]Шановний [Ім'я та  Прізвище Позивача], Верховний Суд, прийняв рішення щодо вашого позову.
Позов відмовлено в подальшому розгляді.
Причина:
[Вказуєте причину]

Позов №хх буде зачинено.[/FONT]
[RIGHT]
[B][FONT=courier new]Підпис:[/FONT][/B][/RIGHT]

3. Шаблон "Заочний розгляд позовної заяви":
Код:
[RIGHT]
[B][FONT=courier new] Верховний Суддя
Ім'я та прізвище[/FONT][/B]
[CENTER][FONT=courier new][B]УХВАЛА[/B][/FONT]
[B][FONT=courier new]Про призначення заочного розгляду справи[/FONT][/B][/CENTER]
[JUSTIFY]
[FONT=courier new]Розглядаючи кримінальну справу №ххххххх Верховний суд вважає, що проведення судової процедури, передбаченої Розділом Х КПК України є недоцільним.
Враховуючи вищевикладене, Верховний суд, керуючись положеннями ч.4 ст.23 КПК України,[/FONT][/JUSTIFY]
[CENTER]
[FONT=courier new][B]ВСТАНОВИВ[/B][/FONT][/CENTER]
[JUSTIFY]
[FONT=courier new]Згідно із ч.1 ст.19 КК України суд призначає покарання враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

Обтяжуючі та пом’якшуючі обставини по цій справі не встановлено. [Якщо є, то вказуєте]
З огляду на вищевикладене, Верховний Суддя, [Ім'я та прізвище] - [/FONT][/JUSTIFY]

[CENTER][B][FONT=courier new]УХВАЛИВ[/FONT][/B][/CENTER]
[JUSTIFY][FONT=courier new][Вказуєте що ви ухвалили]
Приклад: [/FONT][/JUSTIFY]
[FONT=courier new]Визнати , винним [Ім'я та прізвище обвинуваченого], у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 34 КК України та призначити покарання у вигляді штрафу, в розмірі 500.000 грн, який повинен бути сплачений протягом 24 годин з моменту набрання законної сили обвинувального вироку,[/FONT]

[JUSTIFY]

[FONT=courier new]Відповідно до статті 14.21 та статті 14.22 Закону "Про судоустрій та статус суддів" - рішення Верховного судді може бути оскаржене апеляційною або касаційною скаргою.

Вирок набирає законної сили з дня його офіційного оприлюднення.
Позивна заява №хх буде зачинена.[/FONT]
[/JUSTIFY]
[RIGHT]
[FONT=courier new][B]Підпис:[/B][/FONT]
[/RIGHT]

4. Шаблон "Перенесення судового засідання":
Код:
[Ім'я та Прізвище]
місто Київ, вул Пилипа Орлика 8
«хх» [Місяць] 20хх року[/FONT][/B][/RIGHT]
[06.04.2026 21:05] Andriy: [CENTER][FONT=courier new][B]Повідомлення
"Про перенесення судового засідання"[/B][/FONT]
[/CENTER]
[FONT=courier new]Судове засідання за позовом №хх буде перенесено на хх.хх.20хх на хх:хх.
Причина: [Вказуєте причину].[/FONT]

[RIGHT]
[FONT=courier new]Підпис:[/FONT][/RIGHT]

5. Шаблон "Винесення вироку":
Код:
[CENTER][IMG width="197px"]https://i.postimg.cc/kG9L2nC3/sud.png[/IMG]
[/CENTER]
[Ім'я та Прізвище][/FONT][/B]

[CENTER][B][FONT=courier new]ВИРОК
Іменем України[/FONT][/B]
[/CENTER]
[JUSTIFY][FONT=courier new]хх [місяць] 20хх року Верховний суд м. Київ у складі Верховного Судді ,
Розглянувши в порядку заочного розгляду кримінальну справу №хххххх з проведення судового розгляду в залі судового засідання за присутності учасників судового провадження відносно:
[Ім'я та  Прізвище обвинуваченого], громадянина України, який обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого: [статті за якими він звинувачений] КК України, [/FONT][/JUSTIFY]
[CENTER]
[FONT=courier new][B]ВСТАНОВИВ[/B][/FONT]

[/CENTER]
[JUSTIFY][FONT=courier new]Згідно із ч.1 ст.19 КК України суд призначає покарання враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

[Вказуєте чи є обставини які пом'якшують або обтяжують покарання]

З огляду на вищевикладене, Верховний Суддя, [Ім'я та Прізвище] - [/FONT]
[/JUSTIFY]
[CENTER]

[FONT=courier new][B]УХВАЛИВ[/B][/FONT][/CENTER]
[FONT=courier new][Вказуєте що ви ухвалили]
Наприклад:
Визнати, [Ім'я та  Прізвище обвинуваченого], винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 43, частини 1 статті 45 КК України та призначити покарання у вигляді позбавлення волі на срок 5 років. [/FONT]
[JUSTIFY]
[FONT=courier new]Відповідно до статті 14.21 та статті 14.22 Закону "Про судоустрій та статус суддів" - рішення Верховного судді може бути оскаржене апеляційною або касаційною скаргою.

Вирок набирає законної сили з дня його офіційного оприлюднення.

Позивна заява №хх буде зачинена.[/FONT][/JUSTIFY]

[RIGHT][B][FONT=courier new]
Підпис:[/FONT][/B]
[/RIGHT]

6. Шаблон "Видача ордеру":
Види ордерів:
ЗН-XXXX - Зняття недоторканності;
ОО-XXXX - Обшук конкретної приватної власності, у тому числі транспорту, житла та інше;
ОЗ-XXXX - Обшук і затримання;
ОР-XXXX - Ордер на проведення рейду;
ОТ-XXXX - Оточення території.
ВР-XXXX - внутрішні розслідування, розширення доступу.
ПР-XXXX - привід людини до суду.

Код:
[FONT=courier new]Реєстрація ордеру:[/FONT]
[TABLE]
[TR]
[TD][B][FONT=courier new]Номер Ордера[/FONT][/B][/TD]
[TD][FONT=courier new][B]Дата та час реєстрації[/B][/FONT][/TD]
[TD][FONT=courier new][B]Суддя який видав ордер[/B][/FONT][/TD]
[TD][FONT=courier new][B]Підстава для видачі ордеру[/B][/FONT][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][I][FONT=courier new]"ОЗ-хххх"[/FONT][/I][/TD]
[TD][FONT=courier new]хх.хх.хххх о хх:хх[/FONT][/TD]
[TD][I][FONT=courier new]Верховний суддя - [Ім'я та прізвище][/FONT][/I][/TD]
[TD][I][FONT=courier new]Приклад: Клопотання №1 в кримінальній справі [/FONT][I][FONT=courier new]№хххххх, в кримінальній справі достатньо доказів для отримання ордеру[/FONT][/I][/I][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[CENTER]

[IMG width="197px"]https://i.postimg.cc/kG9L2nC3/sud.png[/IMG]

[FONT=courier new][B][I]Ордер [I][FONT=courier new]"ОЗ-ххххх"[/FONT][/I][/I][/B]

[I][B]Кому: [/B]Міністерству Внутрішніх Справ України.
[B]Час: [/B]хх.хх.хххх - хх.хх.хххх/до досягнення цілей.[/I][/FONT]
[I][B][FONT=courier new]Пояснення:[/FONT][/B]
[FONT=courier new]Приклад: На підставі кримінальної справи №ххххх, та достатніх доказів, арештувати особу "[Ім'я та прізвище]".
[B]Ціль: [/B]Арештувати підозрюваного.[/FONT][/I]
[FONT=courier new][I][B]Ордер виданий на підставі:[/B]
1) [FONT=courier new]Клопотання №1 в кримінальній справі [/FONT][I][FONT=courier new]№ххххх[/FONT][/I][/I]
2) Стаття 14.23, Закону України "Про судоустрій і статус суддів"[/FONT]
[/CENTER]
[RIGHT][FONT=courier new][B]Верховний Суддя - [Ім'я та прізвище]
Підпис:[/B][/FONT]
[/RIGHT]

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Хто переглядає цю тему (Всього: 0, Учасників: 0, Гостей: 0)

Угорі