Відмовлено Позовна заява до прокуратури №002

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Аліса Скляренко

Південна Україна
Реєстрування
26 Січ 2023
Дописи
178
Реакції
194
Бали
88
Заява №002

Про порушення прав громадянина та перевищення повноважень працівниками НПУ

Я, Аліса Скляренко, затверджений державний адвокат, проживаю в місті Києві, є громадянкою Південної України. Цією заявою повідомляю про порушення прав громадянина та можливе перевищення службових повноважень працівниками Національної поліції України, що, на мою думку, потребує реагування з боку органів прокуратури.

Обставини події:
20.05.2025 року, близько 21:00, я була викликана до відділення НПУ м. Києва для надання правової допомоги громадянину Тімохі Барабашці. Після прибуття мене ознайомили з матеріалами справи, зокрема було продемонстровано відеозапис правопорушення.

На відео зафіксовано, як мій клієнт, перебуваючи в емоційному стані, висловив обурення фразою (цитую):
«Що за пидараси встановили радар?»

Незважаючи на відсутність безпосередньої загрози або фізичного опору, співробітник НПУ Алік Петровський без попередження застосував до нього спеціальний засіб – електрошокер (тайзер). Дане застосування суперечить вимогам ст. 18 Закону Південної України «Про Національну поліцію», яка встановлює вичерпний перелік підстав і порядок застосування спецзасобів.

У подальшому, незважаючи на неодноразове повідомлення з мого боку про відсутність правових підстав для затримання, а також про відсутність складу кримінального правопорушення за ст. 10.3, мої аргументи були проігноровані. Також було порушено принцип презумпції невинуватості — співробітники поліції прямо заявили, що моя думка є лише «консультативною», і вони мають право самостійно вирішувати, чи є особа винною.

Додатково, в процес втрутився генерал НПУ Владислав Договіренко, який не був стороною у провадженні, однак через службову хвилю почав впливати на рішення Аліка Петровського. Вважаю, що така поведінка має ознаки тиску та порушення принципу незалежності.

У результаті, громадянина Тімоху Барабашку було незаконно поміщено до ізолятора тимчасового тримання за ст. 5.14 та 10.3, хоча наявні лише ознаки адміністративного проступку, а не злочину, який тягне за собою кримінальну відповідальність.

Прошу:
  1. Провести перевірку дій співробітників НПУ — Аліка Петровського та генерала Владислава Договіренка — на предмет перевищення службових повноважень.
  2. Надати правову оцінку законності застосування спецзасобів та поміщення мого клієнта до ІТТ.
  3. У разі наявності підстав — внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення зі сторони Тімохи Барабашки та/або Аліка Петровського.
  4. Повідомити мене про результати розгляду заяви у встановлений законом строк.

З повагою,
Аліса Скляренко
Адвокат
21.05.2025

Станіслав Kоломойський

Старожила UKRAINE GTA
Реєстрування
20 Лют 2023
Дописи
279
Реакції
434
Бали
123
1747837736097.png

Стан
В цій темі не можна розміщувати нові відповіді.

Хто переглядає цю тему (Всього: 1, Учасників: 0, Гостей: 1)

Угорі